”Man har byggt ut högskolan med nya platser, men det byggs inte fler bostäder.” Foto: TT

Osäker bostadssituation när universitet tar in fler studenter

Publicerad

Fler studenter har antagits till höstens utbildningar på universitet och högskolor. Samtidigt är det redan bostadsbrist i flera av landets studentstäder.

Antalet antagna till höstens högskoleutbildningar har ökat med nästan 10 procent, jämfört med hösten i fjol, enligt Universitets- och högskolerådet.

– Man har byggt ut högskolan med nya platser, men det byggs inte fler bostäder. Det är rimligt att det tar längre tid att bygga bostäder, men det känns som att man inte har tänkt på att de här personerna faktiskt ska bo någonstans, säger Linn Svärd, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Färre vill hyra ut

Bostadsbrist bland studenter är ett problem på flera av landets större studentorter, bland annat i Lund.

– Vi känner en stor oro för hur bostadssituationen ser ut framöver. Framför allt för de nya studenterna som planerar att flytta till Lund i höst. Normalt är det en ansträngd situation och nu vet vi att universitetet tar in fler studenter. Vi känner oss inte säkra och trygga med att det kommer finnas bostäder till alla studenter i höst, men det är svårt att veta hur stort problemet kommer bli, säger Ella Sjöbeck, vice ordförande för Lunds Universitets Studentkårer.

Även hos Uppsalas studentkår finns en oro för att bostadsbristen kommer förvärras i höst. Efterfrågan på studentbostäder i staden är stor och för många studenter kan lösningen vanligtvis vara att bo som inneboende. Men under coronapandemin är färre villiga att hyra ut rum på grund av smittorisken.

– Om den säkerheten också försvinner för studenterna är det en väldigt allvarlig situation. Jag tror absolut att det finns en stor oklarhet över vad som gäller för de nya studenterna, säger Jacob Färnert, ordförande för Uppsala studentkår.

”Byggts mycket bostäder”

Även i Umeå kan bostadssituationen påverkas av ett ökat antal studenter.

– Vi gick mot vad vi trodde var bättre tider. I Umeå har det byggts mycket bostäder, till viss del också mycket studentbostäder, under de senaste åren. Men nu när det kommer fler studenter är det lite osäkert om det blir någon förbättring. Vi kommer att se i höst om antalet bostäder som byggts är tillräckligt för att möta den här peaken som troligtvis kommer, säger Anton Öhrlund, ordförande för Umeå studentkår.

Så ökar du chanserna att få bostad som student

Ställ dig i bostadskö tidigt.

Undersök vilka alternativ som finns i staden du ska studera i, utöver studentbostadsbolagen. I Lund och Uppsala har exempelvis även nationerna bostäder för studenter.

Titta på möjligheten att bo tillsammans med en kompis eller i kollektiv, om det är möjligt.

När man väl har fått en bostad kan man söka bostadsbidrag, något som många studenter har rätt till.

Källa: Sveriges förenade studentkårer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.