Lars Niklasson lagade en smakrik lammsadel som egen rätt. Han satte smakerna, som det heter, och är vidare i Årets kock-tävlingen Foto: Sandra Lindberg

Upplandskock vidare i prestigetävling

Uppdaterad
Publicerad

Lars Niklasson från Håbo är vidare till final i Årets kock. Han är en av åtta matlagare som nu gör upp om den åtråvärda titeln i slutet av september.

– Det var en lättnad, mycket som inte blev som jag hade tänkt mig. En dålig dag på jobbet, så jag var säker på att åka ut.

Så det var överraskande att du gick vidare?

– Man är sin största kritiker, är aldrig nöjd. Det är väl därför jag har blivit bra.

Vilka moment tävlade ni i?

– Handlag, teori, råvarukunskaper, tillagning av egen rätt  och en hemlig råvarukorg.

Vad var svårast?

Råvarukorgen. Ett smalt utbud. Inte mina favoritråvaror: Färsk potatis, sparris och lax bland annat. Jag vill att det ska hända mycket när man äter. Det vi fick skulle jag ha använt som en komponent bara.

Vad var det som gjorde att du tog dig vidare?

– Min styrka är smakerna. Jag tror att jag fick till smakbilden bra. Höga smaker, välkomponerat och välbalanserat. Varje tugga ska vara god.

Vad betyder en finalplats?

Det betyder jättemycket. Nu har jag chans att bli årets kock – den mest prestigefyllda tävlingen för kockar i Sverige.

Vad vill du göra bättre i finalen?

– Jag vill ha lite mer tur – att vinden blåser åt rätt håll. Då ska det inte vara omöjligt att vinna.

Blir det nåt firande?

– Jo, vi ska ut och äta nu med familjen och dricka lite champagne.

I morgon är han tillbaka på kvarterskrogen vid Odenplan där han jobbar till vardags.

Finalen i årets kocks avgörs 28-29 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.