Region Uppsala uppmanar alla invånare att gå in i personlig lockdown. Foto: TT

Uppmaningen: ”Gå in i personlig lockdown”

Uppdaterad
Publicerad

Länets kommuner, länsstyrelsen och Region Uppsala går ut med en uppmaning till invånarna i Uppsala län: Gå in i personlig lockdown och utgå från att alla du möter kan vara smittade.

Kampanjen startar under tisdagen och bakgrunden är det förvärrade smittläget. Under måndagen vårdades 151 personer med covid-19 på sjukhus, vara 30 intensivvårdades. Det är det högsta antalet hittills under pandemin.

Budskapet ”personlig lockdown” innebär inte att det införs några nya lagar eller myndighetsriktlinjer och det handlar främst om en kommunikationskampanj för att få fler att följa de restriktioner som redan finns.

Coronaviruset i Uppsala

– Det är inte samma sak som de formella nedstängningar som man haft i andra länder. Det handlar mer om ett förhållningssätt, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Toppen av tredje vågen inom några veckor

Bakgrunden till den gemensamma kampanjen är att smittan skenar.

– Det som har varit oroande är att det ökar i samhället hela tiden, fler och fler fall vecka för vecka. Och eftersom utvecklingen syns på sjukhus efter ett par veckor så är det en tråkig prognos.

Johan Nöjd och flera andra på regionen tror att Uppsala kommer nå toppen av den tredje vågen inom några veckor och tanken med den gemensamma kampanjen är att försöka skynda på det.

Till att börja med gäller uppmaningen de närmaste två veckorna.

Vill du veta mer om vad personlig lockdown innebär för dig?  Under tisdagen svarade smittskyddsläkare Johan Nöjd  på era frågor i en chatt.

Hör i klippet ovan om vad några av Uppsalaborna tycker om uppmaningen om ”personlig lockdown”

Råden för personlig lockdown:

• Utgå från att alla du möter är smittade

• Träffa inga andra än dem du bor med

• Stanna hemma vid minsta symptom

• Arbeta hemifrån om du kan

• Undvik att vistas i trånga inomhusmiljöer

• Håll minst två meters avstånd till andra människor

• Res bara med kollektivtrafiken om du måste och använd i så fall munskydd

Råd från smittskyddsläkaren i Uppsala län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet