Kärvare jobbmarknad på väg? I byggsektorn har man redan märkt av en avmattning. Foto: TT

Toppen är nådd på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en del tecken som pekar på att konjunkturtoppen är nådd, och att det snart kommer att vända ned igen.

– Jag tror vi kommer få en avmattning i konjunkturen snart, säger Anders Bergquist, utredare på Region Uppsala.

Den senaste länsanalysen över arbetsmarknaden i Uppsala län visar att en konjunkturtopp har nåtts. Här är varför:

  • Arbetslösheten fortsätter att sjunka samtidigt som sysselsättningsgraden och antalet lediga jobb minskar.  
  • Sysselsättningsökningen kommer att minska eftersom byggandet förväntas stanna av och det väntas bli minskad efterfrågan i den offentliga sektorn.  
  • Då länet har en stor offentlig sektor och har haft ett stort byggande kan det här ha en stor påverkan på den kommande utvecklingen.

– Det är ännu lite svårtolkat och man ska vara lite försiktig med att dra alltför långtgångna slutsatser. Man får nog vänta ett kvartal till för att känna sig trygg med att säga att detta är en trend. Det finns mycket som tyder på att vi är i toppen nu. Vi får ju rapporter om att byggsektorn börjar få problem och så vidare. Och jag tror vi kommer få en avmattning i konjunkturen snart men när det vänder kan man inte säga exakt, säger Anders Bergquist, utredare på Region Uppsala.

Mer om SCB:s Arbetsmarknadsundersökning, AKU

Statistiken för sysselsättning och arbetslöshet kommer från SCB:s Arbetsmarknadsundersökning, AKU. Den beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15-74 år och står för det officiella arbetslöshetstalet. Varje kvartal publiceras data för landets län.

Statistiken för lediga jobb kommer från SCB:s Konjunkturstatistik över vakanser, KV. Den baseras på en urvalsundersökning till företag och ger information om efterfrågan på outnyttjad arbetskraft och lediga jobb. Statistiken publiceras varje kvartal.

Efter lågkonjunkturens utbrott 2007 har arbetslösheten i Uppsala län stabiliserats och legat på en nivå mellan sex och sju procent.

Region Uppsala har det regionala utvecklingsansvaret i Uppsala län, och man följer och analyserar arbetsmarknaden för att få en bild av hur länets ekonomi kommer att utvecklas.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.