Uppsala årets studentstad

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala belönas för gott samarbete.

– Uppsala har utmärkt sig genom ett otroligt gott samarbete mellan alla olika delar som är viktiga för en studentstad. Alla studentkårerna, de två lärosätena, nationerna och staden jobbar väldigt bra och har en bra dialog tillsammans, säger Rebecka Stenkvist som är ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Konkurrensen om priset har varit tuff. Andra städer som var aktuella var Jönköping och Örebro. Utmärkelsen Årets studentstad delas ut av SFS sedan 1999.

Uppsala studentkår drivande

En bidragande orsak har också varit kampanjen ”7 krav” som Uppsala studentkår drivit sen i somras gentemot kommun och landsting. I den har kåren lyft fram frågor som är extra viktiga för studenterna.

– Vi har lyssnat på den väldigt mycket. Vi har ett aktivt arbete och har satt som målsättning att producera 4000 nya hyresrätter under mandatperioden, säger kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S).

– Vi ser att den verkligen har fått utdelning. Kommunen ställer sig också bakom en cykelsatsning, att göra Uppsala till en bättre cykelstad, säger Caisa Lycken som är ordförande för Uppsala studentkår.

Finns nåt för alla

Sofie Henriksson är ordförande i Veterinärmedicinska föreningen vid SLU. Hon tycker att studenterna har en stor möjlighet att påverka sin situation.

– Vi kan påverka vår tid här och det är fantastiskt.

Vad tycker du är bäst med Uppsala som studentstad?

– Det är en väldigt levande stad med många studenter. I och med att vi har olika universitet har vi olika utbildningar. Det drar olika typer av människor som alla kan hitta sin nisch. Det finns nåt för alla, säger Sofie Henriksson.

Prisutdelning kommer att ske under banketten vid SFS fullmäktige i Trollhättan lördagen den 25 april.

Uppsala utmärker sig som en stad som arbetar för studenternas bästa. Studenternas närvaro är en självklarhet och en nödvändighet i samtalen kring hur Uppsala utvecklas och växer som stad. Det anrika universitetet vågar tänka nytt, bland annat genom ett spännande utvecklingsarbete för att stärka studenternas möjligheter att forma sin utbildning.

I kommunen sker ett medvetet arbete för att överbrygga den stora universitetsstadens klassiska utmaningar och skapa miljöer som tillfredsställer olika studenters behov. Det starka samarbetet mellan kommunen, de två universiteten och studentkårerna strävar mot det gemensamma målet att sätta studenterna i centrum vilket gör det tydligt att Uppsala inte bara är en av Sveriges äldsta studentstäder utan också SFS Studentstad 2015/2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer