Foto: Vattenfall

Vattenfall miljardsatsar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall satsar miljarder på att bygga ett nytt värmeverk i Uppsala, där man helt och hållet kommer att elda förnybara och återvunna bränslen. Det innebär att Uppsalabornas värmeproduktion blir helt fossilfri år 2020.

Satsningen på det nya värmeverket innebär att Vattenfall fasar ut det sista fossila bränslet. I samarbetet med Uppsala Klimatprotokoll, har Vattenfall lovat att halvera sina koldioxidutsläpp fram till 2020, och att bli helt koldioxidneutrala till 2030. Och genom det nya värmeverket kan dessa löften infrias, enligt Vattenfall.

Som ett komplement till det nya värmeverket kommer man även att se över möjligheterna att även installera en turbin för elproduktion.

– Vi har lyssnat på våra intressenter i Uppsala som är tydliga med att lokal elproduktion är viktig för regionen och redan tagit nästa steg och undersöker hur vi kan få nödvändiga förutsättningar på plats för att addera en turbin, säger Ulrika Jardfelt, nytillträdd chef för Vattenfall Värme Sverige i ett pressmeddelande.

Vattenfall satsar 3,5 miljarder kronor på produktionsverksamhet och nät i Uppsala. Fjärrvärmenätet når drygt 90 procent av all bebyggelse i Uppsala tätort. Och Uppsalaborna kommer i och med satsningen att kunna värma sig utan fossila bränslen från år 2020, det vill säga 10 år före kommunens satta mål.

– Från Uppsala kommuns sida välkomnar vi verkligen den här investeringen. Det är ett oerhört viktigt kliv i vårt klimatarbete, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Värmeverket tidigare miljöbov

När tidningen Sverige Natur listade de tio största klimatbovarna bland landets kraftvärmeverk år 2010 hamnade Vattenfalls anläggning i Boländerna på en 3:e plats efter Värtaverket i Stockholm och Västerås kraftvärmeverk.

År 2015 var värmeverket i Boländerna landets 12:e största koldioxidutsläppare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.