Uppsala förskonat ifrån allvarlig gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Landets fjärde största stad Uppsala är förhållandevis förskonat från gängverksamhet och kriminella nätverk. Det visar en ny rapport framtagen av polisens underättelserenhet.

Rapporten listar 53 områden i landet som i olika grad är påverkade av brott med kopplingar till kriminella gäng eller organiserad brottslighet. Och landets fjärde största stad representeras varken på topp 10 eller topp 20. Först på plats 23:e hamnar Uppsala, då med områdena Gottsunda/Valsätra, men i en mindre allvarlig underkategori. Och enligt regionpolischefen finns det förklaringar.

– Bland annat har vi en mycket kompetent polisstyrka, men sen samarbetar vi också berörda instanser emellan. Ett samarbete som pågått länge, säger Carin Götblad.

Satsningar på områden

Under årens lopp har myndigheterna vid olika tillfällen satsat på Gottsunda och Valsätra, bland annat i början på 2010-talet då man satte in så kallade sociala insatsgrupper mot ungdomsbrottsliget – som skulle förbättra samarbetet mellan staten, kommunen och de ideella verksamheterna. Resultaten utvärderas för tillfället, så även om det i dagsläget är svårt att säga vilken inverkan de haft – menar polisens tidigare projektledare, och nu verksamhetsspecialist inom området, att en fingervisning går att ge.

– Man kan se i polisens register att de individer som varit med i insatserna inte kommer tillbaka i samma utsträckning som tidigare. Samtidigt kan man också se att denna effekt håller i sig en tid framöver, säger Christina Kiernan.

Kriminaliteten minskar

Under de senaste 20 åren har andelen grovt och dödligt våld minskat i hela landet. Detsamma gäller ungdomsbrottsligheten, vilket hänger ihop enligt regionpolischefen.

– Generellt kan man säga att de kriminella gängen rekryterar inom de yngre grupperna. Det är den största risken och utmaningen när det kommer till sådan här kriminalitet. Att så att säga starta tidigt med insatserna, säger Carin Götblad.

Lokala initiativ

Hussein Aborrawad, ordförande för ungdomsföreningen La Softa, har under sexton års tid arbetat med ungdomar i Gottsunda. Han instämmer i bilden att de tidigare problemområdena Gottsunda och Valsätra har genomgått stora förändringar under de senaste 20 åren.

– Förut var det mycket mer. Vilket innbar mer alkohol, narkotika, klotter, allmän stök och så vidare. Nu har vi under en längre tid arbetat tillsammans mesd skola, kommun och polis för att blocka dessa grupperingar. Och jag tycker vi lyckats mycket bra. De finns inte kvar i den utsträckning de gjorde förr. Och en individ är mycket lättare att nå en ett helt gäng. Så när vi kunde bryta upp gängbildningarna i Gottsunda blev vårt arbete mycket lättare, säger han.

Utmaningar kvarstår

Men fortfarande finns det utmaningar att ta sig an menar polisen.

– Våldsbejakande extremism är en kommande utmaning vi vet ganska lite om. Detsamma gäller de ensamkommande som vi heller inte vet kommer resultera i och därmed vad det kommer krävas av oss, säger Carin Götblad.

Läs rapporten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.