Uppsala katthem har aldrig varit så fullt som nu. Foto: SVT

Uppsala katthem är knökfullt: ”Vi får säga nej – varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala katthem har haft ovanligt många akuta ärenden hittills i år.

– Det är så knökfullt som det kan bli, en massa katter väntar på att få komma in, säger Sibylle Zetterberg, vice ordförande i föreningen Samvetet, som driver katthemmet.

Aldrig tidigare har alla 60 platser på katthemmet varit fulla, något som UNT var först med att berätta om.

Det stora antalet katter har satt hård press på katthemmet.

– Det finns de som väntat på hjälp i månader. Vi behöver fler volontärer och mer pengar, som det är nu får vi säga nej till att hjälpa katter varje dag, säger Sibylle Zetterberg.

Det största problemet är okastrerade hankatter som har rymt och kommer in på någon annans revir för att få mat – då blir det ofta bråk och katthemmet kontaktas. Ett annat bekymmer är kattmammor som är dräktiga eller fått kattungar och som ingen vill kännas vid.

– Som tur är så är kattungarna ganska lätta att placera i nya hem, de blir snabbt sociala, säger Sibylle Zetterberg.

Önskan: Kastrera djuren

Hon påpekar att hemlösa katter har kommit att hamna mellan stolarna.

– Förr tog kommunens viltvårdare hand om hemlösa katter och länsstyrelsen ska ju jobba med djurskydd men har inte så mycket tid – då finns det bara vi kvar, säger hon.

Ett önskemål från Uppsala katthem är att kattägarna ska kastrera sina djur.

– Och id-märka. Häromdagen fick vi in en skadad katt som någon tagit omhand mitt i centrala Uppsala. Via chippningen så hittade vi ägaren och katten hade ramlat ut från ett fönster – så det slutade ju lyckligt, säger Sibylle Zetterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.