Foto: TT/SVT

Sommarkatten är en myt – katter överges hela tiden

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala finns omkring 2 000 hemlösa katter. På Uppsala katthem tar man hand om övergivna katter och försöker omplacerar dem till ett nytt hem.

Katthemmet adopterar ut ungefär 200 katter varje år.

– Men vi har alltid många katter inne, det är ständigt fullt, säger Elin Lindberg, ordförande för föreningen Samvetet som driver Uppsala katthem.

Det är inte bara övergivna katter som kommer hit, utan också katter vars husse eller matte kanske avlidit. Det finns också familjer som måste lämna in sin katt för att någon blivit allergisk.

Förbereds för nystart

När katten kommer till Uppsala katthem förbereds de för en ny start i livet, de kan behöva maskas av eller medicineras på annat sätt. Inte sällan är de skygga.

Och det är verkligen inte bara på sommaren som katter kommer till Uppsala katthem.

– Tyvärr är det något av en myt, sommaren är inte det största problemet – hemlösa katter finns året om, säger Elin Lindberg.

I klippet ovan får du veta vad du ska tänka på om du vill skaffa katt.

Uppsala katthem

Katthemmet drivs av den ideella föreningen Samvetet. Föreningen tar hand om och omplacerar hemlösa katter. På Uppsala katthems hemsida kan du komma i kontakt med föreningen, uppsalakatthem.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.