Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Ekvall, it-chef på Uppsala kommun menar att appen inte ses som ett arbetsverktyg. Foto: SVT

Uppsala kommun förbjuder Tiktok för anställda

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 21 april får Uppsala kommuns anställda inte längre ha Tiktok på sina tjänstetelefoner. Detta efter en ökad oro om var informationen som samlas in på appen hamnar.

– Vi ser det inte som ett arbetsverktyg, säger Thomas Ekvall, it-chef på Uppsala kommun.

Redan i februari stängdes stadsbibliotekets ”booktok”-konto ned, efter att kritik mot appen lyfts på Stockholms stadsbibliotek. Nu väljer alltså Uppsala kommun ta bort appen för samtliga anställda.

– Jag tror att det finns en ganska stor förståelse för beslutet, säger Thomas Ekvall.

Dock kan det finnas undantag i förbudet. Uppsala ungdomsjour kan nämligen få fortsätta använda appen för att kunna bedriva sin verksamhet på bästa möjliga sätt.

– Då blir det på mobiltelefoner som inte är anslutna till våra nätverk.

I videon berättar Thomas Ekvall om beslutet att förbjuda appen.

Förbuden mot tiktok

En lång rad länder – däribland USA, Kanada, Danmark och Tjeckien – har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha Tiktok eftersom det finns en risk för övervakning. Även EU-kommissionen har gjort samma bedömning.

Sverige har inte utfärdat något generellt förbud för statsanställda att ha Tiktok i sina jobbmobiler, men Regeringskansliet har uppmanat sin personal att radera appen och sedan dess har också Migrationsverket, Kriminalvården, Tullverket, Försvarsmakten och en del regioner gjort samma sak.

Både Tiktok och Kina förnekar att övervakning sker genom appen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.