Uppsala kommun satsar på höjda lärarlöner

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med flera grannkommuner ligger Uppsala strax under deras genomsnittslön. ”Lärarnas viktiga jobb ska synas i lönen,” menar kommunen.

Lärare i Sverige har haft en låg löneutveckling jämfört med övriga Europa. Och för lärarna i Uppsala har den varit ännu sämre. När Uppsala kommun jämförde sig med ett urval grannkommuner visade det sig att genomsnittslönen ligger strax under i flera lärarkategorier. Men det vill kommunen ändra på.

Sedan 2012 har lärarlönerna ökat med nästan 5.000 kronor i genomsnitt. Med kommunens satsning ska de under de närmaste fem åren höjas med ytterligare 6.000, varav en tusenlapp utgörs av den nationella satsningen.

– Lönesatsningen påbörjas nu 2017 och de första pengarna kommer att fördelas ut i april i samband med löneöversynen, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Cirka 45 miljoner av Utbildningsnämndens budget avsätts för satsningen.

”Inte tillräckligt”

Lärarförbundet uppskattar att kommunens politiker har tänkt till kring lärarlönernas utveckling, men anser samtidigt att nivåerna är otillräckliga.

– Vi känner en viss oro för att prioriteringsansvaret läggs på Utbildningsförvaltningen. Om det inte finns täckning i budgeten för en satsning ser vi en överhängande risk att Uppsalas lärare får arbeta in sina egna löneökningar under nästa år, skriver Göran Blomberg som är vice ordförande i Lärarförbundet i Uppsala.

”Osakliga löneskillnader”

Lärarnas Riksförbund i Uppsala ser positivt på kommunens satsning, men enligt ordförande Katarina Reineck är målet till år 2021 för långt.

– Vi hade hellre sett att de 6.000 kronorna hade landat redan 2019. För det vi behöver i dag är ett reparationsarbete för de problem som uppstått de senaste åren med de statliga lärarlönesatsningarna, säger ordföranden och fortsätter:

Katarina Reineck, orförande i Lärarnas riksförbund Uppsala, ser kommunens satsning som ett reparationsarbete för det statliga lärarlönelyftet. Foto: Joel Swahn

– Osakliga löneskillnader har landat inom skolbyggnaden och mellan lärare.

Ministern: Rätt väg att gå

I ett mejl till SVT Nyheter Uppsala kommenterar Helene Hellmark Knutsson den satsning som Uppsala kommun presenterat: ”Det är precis så här vi vill att Sveriges kommuner ska arbeta med att möta lärarbristen och höja statusen på yrket. Regeringens lärarlönelyft ska vara en katalysator för att få igång ett långsiktigt och strategiskt arbete med lönebildning från kommunernas sida.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer