Foto: SVT

Uppsala konstmuseum kan komma att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun utreder nu en eventuell flytt av Uppsala konstmuseum. Två områden är av speciellt intresse: kvarteret Hugin eller kvarteret Ångkvarn vid hamnen.

Uppsala konstmuseum kan komma att flytta. Det står klart efter att en utredning, på uppdrag av Uppsala kommun, nu presenterats. Vilket P4 Uppland också rapporterat om.

De platser som är av särskilt intresse, enligt utredningen, är kvarteret Hugin eller kvarteret Ångkvarn nere vid hamnen i centrala Uppsala. Ytterligare ett alternativ som nämns är att bygga ut slottet – något som utredningen ändå menar bör beaktas, oavsett ny placering av museiverksamheten. Detta på grund av slottets särställning som kulturinstitution i Uppsala.

Frågan har utretts länge

Uppsala kommun har sedan länge utrett Uppsala konstmuseums förutsättningar att växa och utvecklas. Sedan 2011 har tre utredningar undersökt frågorna: finansiering, lokalisering och styrning.

Den nu aktuella utredningen, som initierades 2016, tar vi där de andra slutade och har utrett var Uppsala konstmuseum bäst har möjlighet att utvecklas. Detta med tanke på att museet både ökar gällande besöksantal och verksamhetsmässigt.

Studien är gjord av en utredningsgrupp under ledning av: Jane Nilsson, utvecklare Kultur Skåne. Gruppen består även lokala företrädare så som konstmuseichef Daniel Werkmäster, vd Destination Uppsala Tiina Mykkänen, processledare stadsutveckling Karin Åkerblom, fastighetschef Carl Ljunggren och e-strateg Olle Bergdahl.

Stärka verksamheten

Gruppen vill också stärka Uppsala konstmuseums ställning på sikt. Vilket framgår i utredningen:

”Förstudiens rekommendation är att insatser koncentreras till konstmuseet genom att museet ges nya lokalmässiga förutsättningar, samt när detta blivit verklighet, även ett bredare och förstärkt uppdrag med konstkärnverksamheten som bas.”

I mars 2018 kommer kulturnämnden i Uppsala kommun ta emot förstudien och besluta om hur man vill gå vidare i frågan.

– Konst och kultur spelar en viktig roll när Uppsala växer, och förstudien ger en färsk och värdefull bild över hur vi kan utveckla konstmuseet. Nu kommer kulturnämnden att lyssna in synpunkter och samtala kring förslagen, för att kunna ta nästa steg för att stärka konstens ställning i Uppsala, kommenterar Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande, i koppling till utredningen.

Fram till 15 februari kan kommuninvånare komma med inspel och åsikter gällande flytten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.