Uppsala sämst i landet på MS-vård

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala är bland de sämsta länen i landet när det gäller MS-vård och många patienter är missnöjda. Det visar nya siffror från Neuroförbundet.

En ny rapport från patientorganisationen Neuroförbundet visar att det finns stora brister i vårdkedjan vid MS och omfattande regionala skillnader i MS-vården mellan Sveriges landsting och regioner.  I Uppsala län får runt 40 procent av patienterna med skovvis sjukdom kortare tid än 15 år, behandling med bromsmedicin och fler än hälften av MS-patienterna missnöjda och vill byta sin läkemedelsbehandling.

– MS är en sjukdom som inte kan vänta. Snabb diagnos, tidigt insatt behandling och regelbundna uppföljningar hos neurolog med magnetkameraundersökningar gör att många MS-sjuka kan arbeta och leva vanliga liv, istället för att drabbas av betydande funktionsnedsättningar. Men i dag fungerar tyvärr inte vårdkedjan vid MS, säger Lise Lidbäck förbundsordförande Neuroförbundet, i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på registerdata och enligt Neuroförbundet kan vissa skillnader bero på olika registreringsgrad i olika landsting och regioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.