Psykisk ohälsa ökar bland unga. Foto: Philip Naskret/SVT

Uppsala satsar på att få ner självmordsstatistiken

Publicerad

Den psykiska ohälsan ökar i Uppsala län. Enligt Socialstyrelsens uppgifter tar 50 personer sitt liv varje år i Uppsala län, och 500 begår självmordsförsök. Nu har en ny strategi antagits för att minska självmorden.

Region Uppsala har under onsdagen antagit en strategi för sucicidprevntion. Tre områden med förhöjd suicidrisk kommer att prioriteras under två år. Det handlar om HBTQ-personer, barn och unga mellan 15 och 24 år och personer med missbruk och psykisk ohälsa, vilket är en grupp där män är kraftigt överrepresenterade.

– Det är en väldigt viktig fråga som vi måste prata om. Det finns mycket kunskap och forskning inom området, det gäller bara att vi börjar använda oss av den mer, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd.

Satsningen går ut på att öka samarbetet mellan kommunens olika verksamheter, på så sätt öka kunskapen och förebygga självmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.