Uppsala universitet avslutar samarbeten med Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitet avslutar alla samarbeten med ryska och belarusiska institutioner, vilket UNT var först med att berätta. Beslutet kommer sig efter att regeringen gått ut och uppmanat lärosäten runt om i Sverige att bryta.

I onsdags höll utbildningsminister Anna Ekström en pressträff med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Där gick man ut med att regeringen uppmanar svenska lärosäten att avbryta samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus.

– Vi uppmanar lärosäten att beakta de säkerhetspolitiska aspekterna. Regeringen rekommenderar lärosäten att ha en mycket strikt hållning vad avser utbetalningar, avtal och liknande som involverar ryska och belarusiska statliga institutioner, sa Anna Ekström (S) på pressträffen.

Ukrainakriget och Uppsala

En uppmaning som Uppsala universitet hörsammade.

– De forskningssamarbete på hög nivå som vilar på instutionella avtal kommer förmodligen att drabbas, säger Coco Norén, prorektor Uppsala universitet.

Universitet jobbar nu på att kartlägga universitetets samarbeten med Ryssland och Belarus för att få en mer samlad bild av exakt hur samarbetet ser ut.

Regeringen har betonat att enskilda forskare inte per automatik ska likställas med statliga institutioner.

Hör Uppsala universitet förklara beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet