Enligt Amnesty Sápmi finns kvarlevor från 46 samer vid universitetsmuseet Gustavianum. Foto: SVT

Uppsala universitet säger ja till att lämna tillbaka samiskt skelett

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala universitets rektor har begärt tillstånd från regeringen att få lämna tillbaka ett skelett som finns vid universitetsmuseet Gustavianum till Arjeplogs sameförening.

– Det här är ett steg i rätt riktning, säger Erik Törnlund, gruppsekreterare i Amnesty Sápmi.

I juni begärde Arjeplogs sameförening om repatriering av ett skelett vid universitetsmuseet Gustavianum. Enligt Uppsala universitet tillhör skelettet en person som avtjänade ett livstidstraff på Långholmens centralfängelse, och som var kyrkskriven i Arjeplogs församling.

Sametinget, Arjeplogs församling, biskopen i Luleå stift och Amnesty Sápmi har alla visat sitt stöd för återlämnandet av kvarlevorna.

”Ett steg i rätt riktning”

– Det här är mycket bra och ett steg i rätt riktning att samiska samhället nu får möjlighet att begrava kvarlevor från sina anfäder, säger Erik Törnlund, gruppsekreterare i Amnesty Sápmi.

Han menar att repatriering av samiska kvarlevor handlar om grundläggande etik och moral.

– De här kvarlevorna har inte hamnat i magasin på museum av en slump. De har hamnat där inte minst genom gravplundring. Att man får tillbaka kvarlevor till Sápmi är en viktig delseger när det gäller att ta hänsyn till etik, moral, urfolksrätt och mänskliga rättigheter, säger han.

”Inte resurser att vara uppsökande”

Museichefen Mikael Ahlund vid Gustavianum betonar att den omfattande samlingen skelett ej har visats upp som museiföremål.

– Vi ser till att de förvaras på rätt sätt och arbetar proaktivt med repatriering i den bemärkelse att vi har dialog med Sametinget i Sverige och Norge. Vi har inte resurser att vara uppsökande och hitta mottagare till kvarlevorna, men så fort vi får en begäran behandlar vi den skyndsamt.

Det är nu upp till regeringen att ta beslut.

– Vi utgår utifrån att regeringen kommer att ta ett positivt beslut i den här frågan, säger Erik Törnlund.

Samiska föreningen i Uppsala har tidigare krävt att samtliga samiska kvarlevor återlämnas:

Tidigare repatrieringar

Universitetsmuseet Gustavianum har förvaltningsansvaret för de samiska kvarlevor som tidigare tillhört universitetets olika institutioner.

Samlingarna är omfattande och de samiska kvarlevorna, som grävts upp runt förra sekelskiftet, har framför allt använts vid medicinsk undervisning vid Anatomiska institutionen.

De senaste åren har flera uppmaningar riktats mot universitetet om att återlämna eller begrava skeletten.

  • 2015 skedde en större repatriering då ett antal kranium från Uppsala universitet och Karolinska institutet fördes till Franska Polynesien.
  • 2020 återbegravdes 25 samiska kranier i Lycksele. Ett av dem tillhörde Uppsala universitet men fanns på Historiska museet i Stockholm.

Källa: Universitetsmuseet Gustavianum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.