Idag sker ett återbördande av kvarlevor efter 25 personer till sin ursprungliga viloplats, även kallad repatriering, på Gammplatsen i Lycksele. Foto: TT/Henrik Montgomery

Största återbegravningen i Sveriges historia – se bilder från dagen

Uppdaterad
Publicerad

På 50-talet grävdes samiska kranier upp för att användas till forskning. Under fredagen återbegravdes kvarlevorna i Lycksele. Detta är det största enskilda återbördandet av mänskliga kvarlevor i Sveriges historia.

De 25 samiska kranierna bars i kortege till Gammplatsen i Lycksele. Ceremonin var öppen för alla och för många var det en symboliskt viktig händelse.

– Äntligen börjar museerna ta ansvar för de övergrepp som de gjort mot oss samer, säger Mikael Jakobsson vid Lycksele sameförening.

Mikael Jakobsson vid Lycksele sameförening hoppas att återbegravningen blir en vägledning framöver och att det kommer att ske på fler ställen i hela Sápmi.

Flera personer talade under ceremonin, bland annat Paulus Kuoljok, ordförande för Sametinget, Katherine Hauptman, chef för Historiska museet, Helene Öberg (Mp), statssekreterare vid Kulturdepartementet, och Jonathan Kenna, Australiens ambassadör i Sverige.

SVT sände direkt från återbegravningen, i klippet ovanför kan du se bilder från ceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.