Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Över 28 000 doser väntas till region Uppsala vecka 18. Foto: TT

Uppsalas vaccinering släpar efter – men nästa vecka vänder det

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala län har omkring en fjärdedel av alla vuxna fått sin första dos – samtidigt närmar man sig i flera andra län 40 procent som fått första dosen. En yngre befolkning än genomsnittet är en av förklaringarna.

– Vi har haft en vaccintilldelning som bygger på hur många som är 65 år och uppåt – då har Uppsala som har en yngre befolkning fått en lägre tilldelning, säger Erik Sköldenberg.

Skillnaden visar sig i andelen av befolkningen över 18 som fått den första av två doser. Där ligger Uppsala på 24,5 procent. Medan län som till exempel Värmland, Dalarna och Kalmar alla närmar sig 40 procent.

Fler doser nästa vecka

Region Uppsala tror att man snart kommer i kapp. Nästa vecka börjar en ny modell användas där regionerna tilldelas doser utefter antalet invånare över 18 år. Det märks direkt: Under veckan som gick, vecka 17, fick Uppsala 23 000 doser. För nästa vecka, vecka 18, är tilldelningen över 28 000 doser.

I klippet: Varför kom Uppsala på efterkälken – tre viktigaste förklaringarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet