Varje år betalar Uppsala vatten omkring tio miljoner för att rena vattnet från PFAS Foto: TT/SVT

Uppsala vatten ska kräva försvaret på miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten ska krävas på miljoner i skadestånd för att PFAS har spridits från brandskum vid övningar på Ärna flygplats till Uppsalas dricksvatten, rapporterar P4 Uppland.

För fem år sedan upptäcktes höga halter av PFAS, industriellt framställda kemikalier, i Uppsalas dricksvatten. Spridningsvägar till grundvattnet från Ärna flygplats hittades, men det råder delade meningar om hur stora mängder som kommer från just Ärna.

Försvarsmakten menar att det inte finns något som tyder på att man ansvarar för mer än 15 procent av föroreningarna. Uppsala vatten menar att det snarare rör sig om runt 80 procent.

Krävs på alla kostnader

Varje år betalar Uppsala vatten omkring tio miljoner för att rena vattnet från PFAS. Enligt P4 Uppland kommer bolaget nu att kräva att Försvarsmakten betalar för reningen.

– Vi kommer först och främst ha ett möte med Generalläkaren (Försvarsmaktens tillsynsmyndighet, redns.anm.) och inleda ett tillsynsärende. Vi hoppas på draghjälp därifrån. Därefter kommer vi att formulera ett skadeståndskrav mot försvarsmakten under hösten, säger Sigrid De Geyter, VD för Uppsala Vatten till SVT Nyheter Uppsala.

”Inte sett några utredningar”

– Vi har via våra konsulter kommit fram till att det här är den påverkan som är möjlig att konstatera. Däremot har vi inte sett några utredningar från Uppsala vatten, säger Folke Bergh, Försvarsmaktens talesperson om PFAS.

Han hoppas på en bättre dialog med Uppsala vatten framöver.

– Det skulle förenkla om det fanns en direkt dialog mellan parterna. Vi ser fram emot att få ta del av de här kraven, säger Folke Bergh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.