Uppsalabarn kan få mindre tid på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av förskoletimmarna för barn till föräldralediga och arbetssökande kan tas bort i Uppsala.

Anledningen är att det kostar för mycket.

Som det är nu får barn till föräldralediga och arbetslösa gå upp till 30 timmar i veckan på förskola i Uppsala kommun. Men nästa vecka väntas politikerna besluta att dessa barn istället får gå högst 20 timmar i veckan i förskolan.

Skilda åsikter om förändringen

Förslaget har diskuterats flitigt på SVT Nyheter Uppsalas facebooksida. Så här lyder några av de många kommentarerna:

FÖRSKOLETIMMAR UPPSALA LÄN

”Barn behöver träffa och umgås med andra barn, vilket de gör på dagis/förskola. Om en förälder är arbetslös är det inte alltför sällan som den kanske inte mår så himla bra och då är dagis/förskola än viktigare för barnet”

”Bra förslag. Arbetssökande i dag sker ju i största tid från datorn. Och de borde man kunna göra dygnet runt hemifrån. Och använda tiden på förskolan för intervjuer på arbeten och personliga besök på AF”

Föräldralediga Kajsa Jeppesen tror att det skulle påverka hennes son negativt.

– Han har sina kompisar där, vi bor på landet och har inte så mycket barn runt omkring oss. Det är svårt att sysselsätta en fyraåring, säger hon.

Orsaken: dåligt med pengar

Anledningen till det väntade beslutet är det ekonomiska läget.

– Prognoserna för i år och nästa år pekar på ett tufft läge. För att undvika försämrad personaltäthet behöver vi återgå till 20 timmar för dessa barn, Caroline Andersson, ordförande i utbildningsnämnden.

Om politikernas förslag går igenom kommer det att börja gälla från och med augusti 2016. Hör mer i klippet ovan om hur Caroline Andersson resonerar och varför Kajsa Jeppesen inte tycker att det är ett bra förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSKOLETIMMAR UPPSALA LÄN

Mer i ämnet