”Isabell” från Uppsala tvingades göra abort efter att ha använt preventivmedelsappen. Foto: SVT

Uppsalabon Isabell om p-appen: ”Kände mig lurad”

Uppdaterad
Publicerad

När Uppsalabon Isabell använde appen Natural Cycles som preventivmedel blev hon gravid, och gjorde abort.

– Klart man blev chockad och kände sig mycket lurad. Jag fick panik, säger hon.

Preventivmedelsappen Natural Cycles har anmälts till Läkemedelsverket i Uppsala. Detta efter att flera kvinnor blivit oönskat gravida. En av dem är Isabell, som är i 20-årsåldern:

– Det är klart man blev förvånad och chockad. Och att man kände sig mycket lurad. Jag ringde i panik samma dag och försökte boka in en tid för abort, säger hon.

”Nej, inte en till”

Det dröjde en vecka innan Isabell fick träffa en barnmorska, som inte var främmande inför problemet.

– Hon sa ”åh nej, inte en till”, ungefär. De hade redan haft så många fall med unga tjejer som använder appen och ändå blir gravida. Hon tyckte att jag skulle rekommendera alla mina vänner att inte lita på appen. Man märkte att hon tyckte att det var en dum uppfinning.

Det som lockade Isabell att använda Natural Cycles från första början var framför allt att man slipper stoppa i sig hormoner. Hon har också förståelse för att det kan ta ett tag innan appen blir tillförlitlig för varje enskild person, men är samtidigt kritisk mot marknadsföringen.

”Fult att använda influensers”

– Det marknadsförs som så riskfritt och underbart, och som en absolut sanning. Men man måste börja lyfta fram baksidan. Jag tycker också att det är fult att de använder sig av kändisar och influensers.

Varför det?

– För att unga tjejer blir väldigt lätt påverkade av dem. Det är ju deras förebilder.

Isabell ifrågasätter hur appen blivit certifierad som ett godkänt preventivmedel. Själv avråder hon sina vänner från att använda den.

– Ja, så länge man inte vill bli gravid då. För då fungerar den ju jättebra, för man får stenkoll på sin menscykel.

I ett skriftligt svar till SVT svarar Natural Cycles att 7% kan räkna med att bli gravida trots användning av appen.

Isabell är ett fingerat namn. Kvinnan heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.