Miljöpartisten Niclas Malmberg från Uppsala har accepterat nomineringen till språkrör för partiet. Foto: MP Pressbild

Uppsalabon Niclas Malmberg (MP) nominerad till nytt språkrör

Publicerad

Den tidigare riksdagsledamoten Niclas Malmberg (MP) har bestämt sig för att acceptera nomineringen till språkrör för Miljöpartiet.
– Det är ett väldigt stort ansvar man tar på sig, säger han.

Miljöpartisten Niclas Malmberg från Uppsala kan bli den som ersätter Gustav Fridolin som språkrör.

– Jag har funderat en del kring det. Det är ett väldigt stort ansvar man tar på sig. Eftersom det finns personer som tycker att jag är en lämplig kandidat har jag precis kommit fram till att jag accepterar, säger han.

Malmberg har under den senaste mandatperioden suttit i riksdagen. Dessförinnan var han kommunalråd i Uppsala under två mandatperioder.

– Det är naturligtvis klimat- och miljöfrågorna jag ser som allra viktigast. Inte minst nu utifrån den väldigt negativa situation vi har i svensk politik.

Genomslag för grön politik

Han menar att partiet har fått ett stort genomslag för sin gröna politik med en omställning mot fossilfrihet, men att man inte har lyckats kommunicera vad det har medfört i praktiken.

– Det som är det viktiga arbetet för kommande språkrör oavsett vem det blir, är att få till stånd ett starkare miljöparti i Sverige. Vi ser en positiv utveckling för de gröna i Tyskland. Vi måste få till precis samma utveckling här, säger Niclas Malmberg.

Det går att nominera kandidater i ytterligare en månad till. Sedan väljer valberedningen ut ett antal kandidater varav en väljs på partistämman i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer