Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De utsätter konsumenter för en säkerhetsrisk, säger utredaren Martin Burman på Läkemedelsverket om Meridius Group. Hör honom berätta om vilka brister man ser i företagets hantering av gummibjörnarna. Foto: TT

Säljer gummibjörnar med sömnmedel – trots Läkemedelsverkets förbud

Uppdaterad
Publicerad

Ett Uppsalaföretag stoppades från att sälja gummibjörnar som uppges ge bättre sömn i vintras. Men försäljningen har fortsatt trots Läkemedelsverkets förbud. Nu höjs viteshotet till 100 000 kronor per månad.

Uppsalaföretaget Meridius Group AB förbjöds från att sälja sömnpreparatet Sleepy's i vintras.

Gummibjörnarna i gelé innehåller ingredienser, bland annat hormonet melatonin, som gör att det ska klassas som läkemedel, enligt Läkemedelsverket. Myndigheten hotade därför med vite på 10 000 kronor per månad om produkten säljs.

Men i sociala medier sprids fortfarande bilder på gummibjörnarna som beskrivs som ”helt naturliga för en bättre sömn”.

Viteshotet höjs

Läkemedelsverket har beslutat att höja viteshotet ytterligare till 100 000 per månad.

– Företaget har olovligen fortsatt att sälja och marknadsföra det påstådda sömnpreparatet. Det är allvarligt och ovanligt att man fortsätter bryta mot lagen trots förbud, säger Martin Burman, senior tillsynsutredare på Läkemedelsverket till SVT Nyheter Uppsala.

Överklagat beslutet

Meridius Group AB har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och skriver i ett svar till Läkemedelsverket att det har förekommit brister i myndighetens kommunikation och handläggning av ärendet.

”Förutom detta ber vi dig vänligen att bistå oss enligt förvaltningslagen med vägledning om hur vi kan sälja och marknadsföra produkten utan att Läkemedelsverket anser att vi begår felaktigheter”, skriver företaget.

SVT Uppsala har varit i kontakt med Meridius Group AB som valt att uttala sig skriftligen.

”Ärendet står still från min och bolagets sida i processen. Vi förlitar oss nu på att förvaltningsrätten skyddar oss ur den svenska lagens perspektiv”, skriver företaget i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.