Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ska inte uppfattas som attraktivt för yngre”. Följ med till lokalerna där det vita snuset tillverkas, och hör företagets vd om synen på marknadsföring och ansvar. Foto: Anton Ånell/SVT

Vita snuset ökar bland unga – Uppsalaföretag ställde om till nikotinpåsar

Uppdaterad
Publicerad

Det vita snuset, nikotinpåsar som marknadsförs som tobaksfria, är en snabbt växande marknad. SVT har besökt ett företag i Uppsala som ställde om sin produktion – från läkemedel till vitt snus.

UNT var först med att berätta om företaget, som har stora ambitioner för sin tillverkning av nikotinpåsar.

I oktober släppte Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, sin rapport om tobaks- och nikotinutvecklingen i Sverige 2023. Där konstateras det att vitt snus utgör en allt större del av nikotinbruket i Sverige, och att försäljningen har ökat kraftigt. CAN slår även fast att det vita snuset är mer än tre gånger så vanligt bland unga vuxna än i övriga åldersgrupper.

– Min förhoppning är ju att det här ska bli en riktigt stor produkt inte bara i Sverige, utan även internationellt, säger Tomas Hammargren, vd för Amplicon, vars verksamhet nästan helt gått från läkemedelsinriktning till nikotintillverkning.

Tomas Hammargren menar att det vita snuset är på framfart i flera länder. Han ser produkten som ett säkrare alternativ för rökare som vill sluta, men fortfarande vill ha sin nikotinkick.

För starkt regelverk

Det är ännu inte helt säkerställt vilka hälsorisker som finns med just vitt snus, utöver de väletablerade riskerna som finns med nikotin i sig. Tomas Hammargren tycker att starka regelverk är vägen framåt för att minimera riskerna med produkten.

– I Sverige finns det ju ett regelverk som håller på att införas med varningstexter, åldersgräns, och vad man får ha i. Det är ett bra regelverk och vi skulle vilja se det infört i flera länder, säger Tomas Hammargren.

I klippet: Följ med in i lokalerna där det vita snuset tillverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.