Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Martina Zetterkvist på CAN är användning av vitt snus lika vanligt bland kvinnor som män, något som skiljer det från tobakssnus där de flesta brukare är män. Foto: SVT

18-årsgräns införs för vitt snus – det vet vi om hälsoriskerna

Uppdaterad
Publicerad

Vita nikotinpåsar med smak av mint, frukt och kaffe syns i butiker och i marknadsföring på sociala medier. Användandet av vitt snus har ökat betydligt hos unga de senaste åren. Nu inför regeringen 18-årsgräns för att köpa tobaksfria nikotinprodukter.

Enligt Martina Zetterkvist på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, syns en tydlig förändring i användandet av vitt snus bland unga i åldrarna 17-29 år, framförallt kvinnor.

– Vi ser att det är ungefär lika vanligt bland män och kvinnor att använda vitt snus, vilket står helt i kontrast med tobakssnuset som är betydligt vanligare bland män.

Regeringen inför 18-årsgräns

Enligt Zetterkvist blir det också vanligare att tjejer i årskurs nio och gymnasiet provar vitt snus innan andra nikotinprodukter, som cigaretter och vanligt tobakssnus. Flera unga vittnar om att det vita snuset ofta framställs som ett “fräschare” alternativ med goda smaker.

– Jag tror det upplevs som lite finare eftersom det är tobaksfritt, att det ses som ett lättare snus, säger 24-åriga Tovalisa Dunker.  

Den 1 augusti införs en 18-årsgräns vid köp av tobaksfria nikotinprodukter som vitt snus. Likaså restriktioner för hur förpackningar och marknadsföring får se ut för att göra produkterna mindre tilltalande för unga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unga snusar allt mer – många väljer ”tobaksfritt” Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Det vet vi om hur hälsan påverkas

Vitt snus är en tobaksfri produkt som innehåller nikotin. Själva ämnet nikotin kommer dock ursprungligen från tobaksplantan men går att utvinna utan att få med tobaken.

Finns det några hälsorisker med vitt snus?

– Nikotin i sig är ett beroendeframkallande nervgift. Nikotin i ren form är förbjudet att använda då 0,5 till 1 gram är dödligt för människor. I snuset får man dock endast i sig milligrammängder, säger Hans Gilljam, professor emeritus i tobaksprevention vid Karolinska institutet.

Eftersom det vita snuset inte har funnits särskilt länge är det enligt honom svårt att säga säkert vad det har för hälsorisker utöver att det är beroendeframkallande. 

– Man vet att det är mindre farligt än att röka cigaretter. Med cigaretter kommer ju däremot de värsta effekterna efter många års rökning. Vilka effekter vitt snus har kan vi därför säga säkert om 30 år kanske. Men eftersom det innehåller nikotin vet vi att det påverkar kroppen, särskilt gravida och foster.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan nikotin utöver beroende ge negativa effekter på bland annat hjärta och kärl. 

Det vita snuset klassas som en tobaksfri produkt och regleras därför inte av tobakslagen. Det gör i sin tur att det i nuläget inte finns någon lagstadgad åldersgräns, även om en del försäljare ändå ber om legitimation vid köp av vitt snus. Det finns inte heller några restriktioner kring förpackningarnas utseende. 

Det händer i augusti

Från och med den 1 augusti  kommer reglerna för tobaksfria nikotinprodukter, som vitt snus, att ändras. Bland annat införs en åldersgräns på 18 år för köp av vitt snus. Förpackningar och marknadsföring ska även successivt regleras i syfte att bli mindre lockade för unga personer.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.