Det här är den mest avlägsna observationen av en stjärna som någonsin gjorts från det tidiga universum. Stjärnan har fått namnet Earendel och är från en tid endast 900 miljoner år efter universums födelse, ”big bang”.
– Det är en stor dag inom samfundet och det här intresserar väldigt många. Vi har slagit ett rekord med stor marginal och tryckt gränsen långt till hur avlägsna objekt vi har lyckats observera, säger Anton Vikaeus, doktorand vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.
Upptäckten gjordes med hjälp av Hubbleteleskopet och resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature. Även Erik Zackrisson, som arbetar vid avdelningen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, är med i det internationella rymdsamarbetet.
– Det är flera års arbete som ligger bakom den här upptäckten. Vi vill veta mer som temperatur och storlek på stjärnan och ska göra detaljerade observationer, säger Anton Vikaeus.
I klippet: Hör vad den historiska upptäckten kan leda till.
STJÄRNAN EARENDEL
Den nya upptäckten slår alla tidigare rekord att identifiera enskilda stjärnor från det tidiga universum. Stjärnan som nu observerats kommer från en tid endast 900 miljoner år efter Big Bang, då universum bara var 7 procent av sin nuvarande ålder.
Earendel upptäcktes i galaxhopen WHL 0137-08. Den kunde ses genom Hubbleteleskopet eftersom den ligger i ett starkt så kallat gravitationslinsat synfält – som kan liknas vid ett gigantiskt förstoringsglas som med rätt fokus kan stärka stjärnljuset, i det här fallet med en faktor på flera tusen.
Forskargruppen har precis tilldelats observationstid med James Webb-teleskopet, där de nu kommer att kunna studera just stjärnan Earendel för att undersöka fler detaljer kring stjärnan och dess exakta ursprung och natur.
Källa: Uppsala universitet.