Foto: TT/Uppsala universitet

Uppsalaforskaren om Nobelpriset: ”Revolutionerande”

Publicerad

James P. Allison och Tasuku Honjo får Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2018, för sin upptäckt av en ny cancerbehandling där man får immunförsvaret att angripa cancerceller.
– En fantastisk nyhet, säger Sara Mangsbo, forskare inom samma område vid Uppsala universitet.

James P Allison och Tasuku Honjo blir 2018 års vinnare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De prisas för upptäckten av cancerbehandling genom hämmande av immunförsvarets bromsmekanismer.

Sara Mangsbo, forskningsledare vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, är i USA – deltagare på samma konferens som James P. Allison.

– Vi vaknade upp till den här nyheten här. Klockan är halv sju här ungefär och nu ska jag bara snabbt ta en dusch och sen ta mig till konferensen. Det här är en fantastisk nyhet. Jag är helt övertygad om att det kommer bli stående ovationer när Allison kommer dit, säger hon.

Hon började själv forska i ämnet 2006 då man ännu inte kände till de metoder som blivit möjliga tack vare de Nobelpristagarnas upptäckter.

Forskning mot cancer

De båda forskarna tilldelas priset av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet då de etablerat en helt ny princip för cancerbehandling genom att förstärka immunsystemets inneboende förmåga att angripa tumörceller.

James P. Allison studerade ett protein som har visat sig fungera som en broms i immunsystemet. Han insåg då möjligheten att släppa på bromsen så att immunsystemet aktiveras.

Tasuku Honjo upptäckte samtidigt ett nytt protein på immuncellerna och kunde visa att också detta fungerade som en broms.

– Allisons upptäckt är revolutionerande på så vis att det finns en durabilitet i resultatet. Att det inte bara rör sig om en kort verkan, utan i vissa fall en långvarig effekt på fem år eller längre.

Forskarnas resultat har visat effekt på fall som tidigare ansetts vara icke behandlingsbara.

”Verklig skillnad”

Det bästa med priset i år är enligt forskaren Sara Mangsbo att upptäckten gjort verklig skillnad.

– Utifrån mitt perspektiv har det varit fantastiskt att se hela ledet med den för forskningen. Att få se att den verkligen gjort skillnad. 2011 kom de första läkemedlen som bygger på de hör principerna, så denna forskning är verkligen en grundforskning som tagit sig hela vägen till läkemedelsindustrin och nått patienterna. Det är otroligt kul, säger hon.

Här presenteras nobelpriset i medicin Foto: Nobelförsamlingen

Pristagarna

Visa

James P Allison föddes 1948 i Alice, Texas, USA. Han doktorerade 1973 vid University of Texas i Austin. Han är sedan 2012 professor vid University of Texas i Houston.

Tasuku Honjo föddes 1942 i Kyoto, Japan. Han doktorerade 1975 vid Kyotouniversitetet och är sedan 1984 professor vid samma universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer