Nobelmedaljen – hett eftertraktad. Foto: TT

Banbrytande cancerbehandling belönas med Nobelpriset i medicin

Uppdaterad
Publicerad

James P. Allison och Tasuku Honjo får dela på Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2018. Deras upptäckter ledde fram till en ny typ av cancerbehandling som räddat liv.
– Det är ett helt nytt sätt att angripa cancer, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi.

James P Allisons och Tasuku Honjos forskning betecknas som banbrytande, en milstolpe i kampen mot cancer. Upptäckterna har lett till en ny behandlingsmetod, där man får immunförsvaret att angripa cancerceller.

– Det är en metod som skiljer sig från traditionella cancerbehandlingar, så det är ett helt nytt sätt att angripa cancer, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i immunologi vid Karolinska institutet.

Lossa på bromsarna

James P Allison studerade ett protein som har visat sig fungera som en broms i immunsystemet. Han insåg möjligheten att släppa på bromsen så att immunsystemet aktiveras.

Tasuku Honjo upptäckte samtidigt ett nytt protein på immuncellerna och kunde visa att detta också fungerade som en broms.

Genom att kombinera sina resultat kunde den nya behandlingsstrategin utvecklas. Den går ut på att lossa på de här bromsarna så att immunförsvaret känner igen och attackerar cancerceller.

Metoden redan i bruk

År 2012 visade kliniska studier mycket goda behandlingseffekter vid flera olika cancersjukdomar, inklusive melanom, det vill säga hudcancer.

– Väldigt svåra former av cancer som tidigare varit obehandlingsbara, går nu att behandla, som till exempel vissa former av hudcancer och lungcancer, säger Gunilla Karlsson Hedestam.

”Trodde aldrig det skulle hända”

Nyhetsbyrån TT berättade den glada nyheten för en nyvaken James P Allison strax efter att pristagarna utannonserades.

– Det är så otroligt. Jag vet inte, säger han.

Han säger till TT att beskedet kommer som en total överraskning.

– Jag drömde om det, men jag trodde aldrig att det skulle hända. Det kändes för stort.

”Kom från ingenstans”

På en bild som Nobelstiftelsen Twittrat, gör Tasuku Honjo tummen upp omgiven av sin forskningsgrupp vid universitetet i Kyoto. Foto: Twitter

Tasuku Honjo talade under en presskonferens i Japans public service radio och TV, NHK.

– Jag har tilldelats Nobelpriset och det är en ära. Jag tror att jag är den lyckligaste personen som får ta emot Nobelpriset, sa Tasuku Honjo.

– Det kom verkligen från ingenstans, det var helt oväntat. Jag blev väldigt förtjust och chockad på samma gång, fortsätter han.

Se hela tillkännagivandet av Nobelpriset i fysiologi eller medicin här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet