Penicillin, IVF-befruktning och upptäckten av DNA-spiralen har alla betytt mycket för mänskligheten. Foto: Lars Pehrson/TT, Henrik Montgomery/TT, Pixabay

Tre Nobelpris som förändrat världen

Uppdaterad
Publicerad

Antibiotika som fortfarande räddar liv varje dag, IVF-befruktningar som hittills lett till över fem miljoner födda barn och DNA-spiralen som lärt oss förstå livets byggstenar. Alfred Nobel hade nog varit ganska nöjd med de här Nobelprisbelönade upptäckterna.

När Alfred Nobel i sitt testamente preciserade hur han ville att prisen till hans minne skulle fördelas lyfte han fram att det i fysiologi eller medicin skulle gå till någon som ”hafva gjort menskligheten den största nytta”.

Här är tre priser bland de hittills 107 medicinpriserna, som verkligen levt upp till hans önskemål.

Penicillin belönades med nobelpris 1945

När Alexander Fleming 1928 upptäckte att bakterier på hans laboratorium dog vid kontakt med en viss sorts mögel insåg han att möglet måste innehålla en bakteriedödande substans, som borde gå att utvinna. Det var Ernst Chain och Howard Florey som till slut lyckades få fram en ren form av ämnet, penicillin, som sedan kom att användas mot infektioner i hela världen. Hur många miljoner människoliv penicillin och de andra sorters antibiotika som följt i dess spår räddat är omöjligt att säga exakt.

IVF – assisterad befruktning belönades med nobelpris 2010

När Louise Brown, det första IVF-barnet i världen föddes 1978, var kritiken inte nådig. Robert Edwards ”lekte gud” och gav sig in på områden där ingen människa ska vara och tänk vilka missbildningar dessa barn som togs fram på laboratorium skulle kunna ha! Idag drygt fyrtio år senare är det ingen som tvivlar på att IVF är en bra och säker metod för att hjälpa infertila att bli gravida. Nu har över fem miljoner barn kommit till genom en metoden.

Louise Brown med två spädbarn, alla tre födda med hjälp av IVF-befruktning. Foto: ALASTAIR GRANT/TT

DNA-molekylens struktur belönades med nobelpris 1962

Visserligen visste man att DNA bar informationen som innehåller den genetiska koden, men det var James Watson och Francis Crick som belönades för att ha kommit på att DNA hade formen av en dubbelspiral.

Tack vare den insikten gick det att förstå hur molekylen kan kopiera sig själv och bli fler och hur arvsmassa från två olika celler kan smälta ihop och föra egenskaper vidare. Den här upptäckten satte igång en revolution inom biotekniken och är grunden för mycket av den medicinska vetenskapen idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.