James P Allison har utvecklat en immunterapi mot cancer och lider själv av sjukdomen han försöker bota. Foto: AP/Richard Drew

Nobelpristagaren har själv cancer

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelprisvinnare i medicin James P Allison har ägnat sin karriär åt att bekämpa cancer. Men sjukdomen är inte bara ett forskningsområde för honom, han behandlas nämligen själv för sin tredje form av cancer.

James P Allison fick tillsammans med Tasuku Honjo Nobelpriset i medicin för genombrottet inom immunterapi mot cancer. De upptäckte varsitt protein som fungerar som en broms i immunförsvaret. Genom att släppa på den bromsen så att immunförsvaret själv anfaller cancerceller har han utvecklat en behandlingsmetod mot cancer.

Den personliga kampen

Men James P Allisons relation till cancer är mer än yrkesmässig. Han behandlas själv mot cancer i urinblåsan, berättade han i samband med ett forskningspris som han fick juni i år.   

Nobelpriset 2018

Det är oklart om behandlingen han får är samma som den han nu har vunnit Nobelpriset för. 

– Jag genomgår just nu immunterapibehandling för min urinblåsecancer, säger han i samband med prisutdelningen av Dr Paul Janssen Award for Biomedical Research.

Flera fall av cancer

Men det är inte första gången han för en kamp mot cancer. Han har varit öppen med sjukdomarna och berättade själv för ett par år sedan i tidningen Texas Monthly att han diagnostiserades för prostatacancer 2005. Och 2016 upptäckte hans kollegor en hudförändring på hans näsa som visade sig vara hudcancer. Båda cancerformerna har han opererats för.

– Det är ingen hemlighet att han själv haft olika typer av cancer. Han kämpar med det här själv. Vi hoppas han har hittat sin egen lösning, säger Rikard Holmdahl, ledamot i Nobelkommittén för medicin och fysiologi, till SVT Vetenskap.

Cancer i familjen

Även hans familj har varit drabbad av sjukdomen. När han var tio år gammal dog hans mamma i lymfkörtelcancer. Under hans uppväxt dog ytterligare två nära släktingar av hudcancer respektive lungcancer. Hans bror dog i prostatacancer 2005 – en vecka innan han själv blev diagnostiserad med samma typ av cancer. 

– Cancer har alltid funnits med mig av personliga skäl, har James P Allison sagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet