Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Uppsalaforskaren: Små barn bör inte sitta framför surfplattan

Uppdaterad
Publicerad

Små barn som sitter framför surfplattor och tv-apparater kan hämmas i sin utveckling, det visar en studiesammanställning som en forskargrupp har gjort.

– Det kan vara förknippat med en försenad språkutveckling, det finns även vissa tecken på att det kan vara kopplat till försämrad motorik och impulsivitet, säger en av forskarna, Charlotte Borg Skoglund, på Uppsala universitet.

Barn kan sitta som fastklistrade i skärmen när de spelar spel eller kollar på barnprogram. Men skärmanvändningen bland små barn har visat sig ha en negativ påverkan på deras utveckling, enligt forskargruppens artikel i DN Debatt. Där manade man till Folkhälsomyndigheten att införa rekommendationer kring barns skärmtid.

Debattartikeln möttes av kritik – bland annat av psykologen och författaren Siri Helle.

– Riktlinjer skulle skämma och skuldbelägga föräldrar.

Inga riktlinjer från FHM

I dagsläget har Folkhälsomyndigheten (FHM) inga riktlinjer för små barns skärmanvändning. I förskolans läroplan står det skrivet att barnen ska arbeta med digitala verktyg – trots att Världshälsoorganisationen(WHO) sedan 2019 rekommenderar att barn under två år inte ska använda skärmar.

– Barn i den åldern tar in ungefär hälften av det som barnet lär sig via en skärm, jämfört med om lärandet sker i det verkliga livet tillsammans med vuxna.

När WHO:s rekommendationer kom 2019 ifrågasattes de av en annan forskare som då hade en helt annan uppfattning.

Hör mer om forskningen kring barns skärmanvändning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.