Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem, menar att man tvingas göra många besparingar i och med ökade omkostnader. Foto: SVT

Uppsalahem pausar renoveringar: ”Ekonomiskt ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalahem stoppar nya hyresgäststyrda renoveringar till årsskiftet. Detta efter ekonomiska påfrestningar, trots att man i slutet av mars valde att höja hyran med 4,4 procent.

– Jag kan tänka mig att vissa hyresgäster blir missnöjda, säger Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

Det är en ansträngd ekonomi som står bakom Uppsalahems beslut om att stoppa hyresgäststyrda underhåll, meddelar bostadsbolaget som har 30 000 hyresgäster.

Stoppet kommer att gälla åtminstone fram till årsskiftet, berättar Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem.

– Det innebär att vi drar in beställningsrätten. Hyresgästen kommer inte att kunna beställa någon renovering i bostaden eller göra några tillval, säger han.

Erland Lente har bott i en av Uppsalahems hyresrätter i över 30 år och menar att det vore jobbigt om renoveringsbehovet blev större på grund av att de skjuts upp.

– Jag tror man ska försöka ta tag i såna saker med en gång, säger han.

Behöver bromsa

I slutet av mars yrkade Uppsalahem på en hyreshöjning på 10 procent. Efter förhandlingar landade den slutligen på 4,4 procent.

– Redan nu försöker vi att bromsa in och väljer att inte genomföra vissa underhållsinsatser.

Företagsstyrda renoveringar, som till exempel efter vattenskador, kommer dock fortsatt att genomföras.

– Jag utgår ifrån att vi kan släppa på igen i början på nästa år. Det är ingen bra idé som fastighetsägare att stoppa det längre än så. Jag utgår från att det finns en stor förståelse för vad som händer i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.