Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet och hör hur Uppsalahem försöker förebygga att barnfamiljer vräks från sina hem. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Uppsalahem river över hundra kontrakt: ”Handlar om rättvisa”

Uppdaterad
Publicerad

Under 2023 tog Uppsalahem tillbaka 102 hyresrätter. Detta på grund av personer som olovligen hyrt ut sin lägenhet i andra hand.

– Det är den sista utvägen. Vi vill att människor ska bo kvar, men i vissa fall går det inte, säger Emelie Kurum, jurist Uppsalahem.

Som SVT tidigare rapporterat ökar antalet vräkningar i hela Uppsala län. Det handlar om personer som av olika skäl avhyses från sin bostad. Under tisdagen meddelade Uppsalahem att man rev över hundra kontrakt 2023.

– Det rör sig om personer som hyrt ut sin lägenhet utan lov och det är inte acceptabelt. Uppsala har bostadsbrist och då är det viktigt att utreda oriktiga hyresförhållanden och fusk. Det handlar alltså om rättvisa, säger Emelie Kurum.

Bostad i Uppsala län

Varnar för kriminalitet

Lägenheter som olovligen hyrs ut i andra hand kan vara en varningssignal för kriminell verksamhet. Uppsalahem arbetar därför tillsammans med polis och andra myndigheter för att bland annat motverka överhyror.

– Under 2023 har vi gjort en polisanmälan som vi väntar på ska upp i hovrätten, Emelie Kurum.

Över hundra fall, men bara en polisanmälan. Är inte det lite?

– Det kan man tycka, men det krävs mycket för att vi ska polisanmäla. Det är inget vi gör lättvindigt, utan de fallen måste utredas ordentligt, säger Emelie Kurum.

I klippet: Hör vad den vanligaste orsaken är till att Uppsalahem river kontrakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet