Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klipppet: ”Det hade kunnat bli ännu värre”, säger Lena Jansson Nordin. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Uppsalahems hyreshöjning klar – alla är missnöjda

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingen för drygt 30 000 Uppsalabor är nu klar – men ingen är nöjd. Slutbudet landade på en höjning med 5,3 procent.

– Det är riktigt illa, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

De nya hyrorna hos Uppsalahem kommer att börja gälla från den 1 april 2024. Hyresgästföreningen är kritisk och menar att det kan få konsekvenser.

– Jag är inte alls nöjd. Det kommer att slå hårt mot framförallt äldre och ensamstående. Uppsalahem är ett välmående bolag som inte borde ha behov av att höja hyrorna i den här takten, säger Lena Jansson Nordin.

Bostad i Uppsala län

Missnöje på alla fronter

Förhandlingarna har lämnat både parterna missnöjda. Uppsalahem ville höja med 10,5 procent, men fick nöja sig med drygt hälften.

– Vi vet såklart också att många har fått det tuffare ekonomiskt, men vi lever i tider där alla priser ökar, inte bara hyrorna, säger Benny Enholm, förvaltningschef Uppsalahem.

Samtidigt som hyrorna höjs gör Uppsalahem satsningar på flera miljoner, hur rimligt är det?

– Våra nya satsningar är investeringar som vi tar lån till. Intäkterna från hyrorna går till att hålla igång verksamheten. Med tanke på de ökade utgifterna behöver vi därför mer intäkter, säger Benny Enholm.

Totalt har Uppsalahem cirka 17 000 bostäder. Det innebär att nästan 30 000 Uppsalainvånare bor i områden som berörs av hyreshöjningen.

I klippet: Därför är båda parterna missnöjda med de nya hyrorna.

Så mycket höjs hyrorna

Uppsalahem och Hyresgästföreningen har kommit överens om en hyreshöjning med 5,3 procent från den 1 april 2024. Detta gäller för samtliga hyreslägenheter förutom Frodeparken där höjningen blir 3,3 procent. För Uppsalahem Studenstaden höjs hyrorna med 4,8 procent från den 1 februari.

Det är andra året i rad som hyrorna höjs på liknande nivåer. I fjol låg ökningen på 4,4 procent och året innan dess på 2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet