Uppsalakirurgen står redo att rycka ut till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Peter Moberger står redo att åka till Ukraina från en dag till en annan. Han är en del av Läkare utan gränsers två internationella kirurgteam som hoppas på att kunna åka iväg för att hjälpa folk som skadas i det pågående kriget.

– När man sätter upp något kan det ofta vara en väntetid medan man ser över behoven och möjligheterna. Alla konflikter är olika. Skulle man gå in i en konflikt som har varat i flera år är det lättare att planera, säger Peter Moberger.

Han bor i Uppsala och jobbar halvtid som kirurg i Västerås och halvtid som ordförande för Läkare utan gränser. Nu är han beredd att åka till Ukraina som en del av Läkare utan gränsers kirurgteam.

Kriget i Ukraina

– Det händer saker timme för timme. Jag är redo att åka från en dag till en annan, säger han.

”Behoven är oändliga”

Varje år åker mellan 100 och 150 svenskar ut på olika uppdrag för Läkare utan gränser. Peter Moberger har gjort utlandstjänst vid tio tillfällen. Hans senaste uppdrag var i Jemen i somras.

– Det är ett väldigt givande arbete. Behoven är oändliga, säger Peter Moberger.

I videon ovan hör du Peter berätta mer om hur det är att åka iväg på uppdrag i konfliktområden.

Uppdatering: Under måndagseftermiddagen blev det klart att Peter Moberger reser till Bryssel på tisdagen. Exakt när han kommer att resa in i Ukraina är ännu oklart.

Läkare utan gränser eller Médecins Sans Frontières (MSF)

  • MSF är en ideell förening som startades 1971 i Paris av en grupp läkare och journalister.
  • Föreningen arbetar i cirka 70 länder runtom i världen.
  • I Sverige har MSF funnits sedan 1993.
  • MSF Sverige skickar varje år 100-150 frivilliga till olika projekt i världen.
  • Med anledning av kriget i Ukraina har MSF skickat team till flera grannländer för att bedöma vilka humanitära behov som finns vid gränserna.
  • De har även team som står redo i Belarus och Ryssland.

Källa: Läkare utan gränser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet