EM-konditorn skapar sockerkonst: ”Krävs perfektion”

Publicerad

I januari tävlar Frida Leijon i EM för konditorer. Hon förbereder sig genom att träna nästan 40 timmar i veckan, bland annat genom att göra en 1,5 meter hög sockerskulptur.

I januari avgörs European Cup i Paris som är konditorernas EM och även fungerar som kval till VM nästa år. I svenska landslaget finns Uppsalakonditorn Frida Leijon som gör sin första tävling sedan 2016 då hon vann Årets konditor.

– I tävlingen ska vi göra skulpturer och bakverk under en begränsad tid och så bra som möjligt. Vi förbereder oss genom att först ta fram vad vi ska göra, sedan gäller det att hitta det snabbaste och bästa sättet att göra det på. Därför tar vi fram formar, mallar och annat för att få det så enkelt och perfekt som möjligt. Jag gillar att tävla och är superladdad, säger Frida Leijon.

I klippet: Se när Frida Leijon tränar och vad som ska bli över en meter hög sockerskulptur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.