Uppsalaläkarens tuffa krav – Sverige bör överväga nedstängning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver överväga en nedstängning av samhället om vården ska klara av en andra våg av coronaviruset.

Det säger Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, i Aktuellt.

– Om några veckor tror jag att det är verkningslöst.

Fredrik Sund tror att hösten blir värre för den svenska sjukvården än vad våren var. En andra våg av coronaviruset i kombination med den uppbyggda vårdskulden från i våras pressar vårdpersonalen hårt.

– De jobbade väldigt hårt och fick inte riktigt de semesterveckor de behövde. Sen när hösten började så tog vi tag i den här vårdskulden, så vårdpersonalen är betydlig tröttare nu än de var i våras, säger Fredrik Sund.

Coronaviruset i Uppsala

Tycker inte råden följs

Uppsala var en de första regionerna i Sverige att införa skärpta rekommendationer på grund av pandemin. Om de har gett effekt än är för tidigt att säga anser Fredrik Sund – även om han är tveksam till om folk följer dem.

– Vi har sett de här veckorna att restriktionerna efterlevs ju inte. Med en sådan här smittspridning som nu sker är det som att vi i Sverige befinner oss i fritt fall.

Vill se utegångsförbud

Han vill se mer kraftfulla restriktioner.

– Det som är nu är för tandlöst.

Menar du utegångsförbud som i Spanien eller Italien?

– Så allvarliga åtgärder kan behövas. Vi pratar mycket om tajming och jag tror vi har chansen nu. Om några veckor tror jag att det är verkningslöst.

Fredrik Sund poängterar att det är hans personliga åsikter och inget som Folkhälsomyndigheten eller hans region tycker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet