Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery, TT

Stefan Löfven isolerad efter misstänkt corona-kontakt

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löven har isolerats sedan det konstaterats att en person i hans närhet har varit nära en person med bekräftad covid-19.

”Det är det enda ansvarsfulla att göra i det här läget”, skriver han i en kommentar på Facebook.

Statsminster Stefan Löfven meddelar på sin Facebooksida att han sedan onsdagen har isolerat sig tillsammans med sin fru efter att det konstaterats att en person i hans närhet har ”vistats nära en person med bekräftad covid-19”.

”Vederbörande har testat negativt men på inrådan av läkare håller min fru Ulla och jag oss isolerade tills vidare”, skriver han.

Stefan Löfven uppger vidare att han inte har några symptom och fortsätter att arbeta på distans.

”Vi mår bra och har inga symtom. I enlighet med rekommendation från vården kommer vi att ta coronatest så fort det är möjligt. Det är det enda ansvarsfulla att göra i det här läget”.

”Det som gäller”

Sverige har den senaste veckan haft en ökande smittspridning i landet och i flera regioner har det införts skärpta lokala råd. Ytterligare nio regioner hoppas på utökade restriktioner.

Stefan Lövfen slår fast att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte är allmänna tips utan att ”det är det som gäller”.

Enligt Mari Forssblad, politikreporter på SVT Nyheter, finns det i nuläget ingenting som pekar att på beskedet om Stefan Lövfens isolering kommer att påverka regeringsarbetet.

– Jag tror att han kommer att fortsätta jobba hemifrån. Jag tror inte att han överlåter till någon annan att styra landet, säger hon.

Att säkerheten är stor kring statsministern och att extra försiktighet vidtas i det här fallet är inte förvånande, menar Mari Forssblad, och jämför med när Boris Johnson och Donald Trump injsuknade.

– Hittills har ingen av ministrarna, så vitt är känt, insjuknat i corona. Om testet visar positivt skulle han därför bli den första i regeringen att få smittan, så det är så klart en jättestor sak. Det är därför de här extra försiktighetsåtgärderna vidtas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.