Covid-test på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera regioner larmar om kraftigt ökad spridning av corona

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade med corona har ökat kraftigt i Sverige den senaste veckan. Nu larmar nio regioner om en ansträngd situation, i en ny rapport.

I exempelvis Stockholm och Uppsala har smittspridning stigit kraftigt och i Skåne varnar man för en brist på munskydd och skyddshandskar inom tre respektive sex månader.

Över sju miljoner svenskar omfattas nu av särskilda råd med anledning av pandemin. Och i nio svenska regioner har man en snabbt ökande spridning av covid-19. Det framgår av Länsstyrelsernas senaste rapport, som publicerades den 3 november.

I den kan man bland annat läsa om en fortsatt ökning av smittade, att antalet personer som behöver vård på sjukhus ökar och att flera län har covid-smitta på något eller några av sina särskilda boenden.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Stefan Löfven är bekymrad

I går, tisdag, höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens där han beskrev läget som mycket allvarligt:

– Allt fler intensivvårdsplatser används för att vårda svårt covidsjuka patienter. Mycket talar också för att antalet avlidna kommer öka.

Länsstyrelsernas rapport bekräftar att läget är allvarligt.

I Jönköping har antalet fall ökat med 220 procent

I Stockholms län har antalet fall av covid-19 nästan fördubblats sedan föregående vecka och man ser en stor ökning av antalet sjukhusvårdade. Ökningen sker i alla åldersgrupper men tydligast är den i gruppen 20 till 39 år och därefter 10 till 19 år.

Norrbotten rapporterar att länet har en eskalerande smittspridning. Även här har antalet fall av covid-19 är nästan dubblats sedan veckan innan. Tydlig ökning av antalet sjukhusvårdade.

I Jönköping har antalet fall ökat med 220 procent den senaste veckan. Antalet sjukhusvårdade patienter har ökat under några veckor och regionen har gått upp i stabsläge.

Ansträngt läge för näringslivet

Flera län uppger att det är ett mycket ansträngt läge för näringslivet och pekar på behov av stödåtgärder och tillfälliga ersättningar till de som drabbas negativt av de förlängda restriktionerna. Man tar upp fortsatta korttidspermitteringar som en möjlig åtgärd, eftersom gränsen på nio månader närmar sig.

I Västerbotten beskrivs läget för kultur- och föreningslivet som ohållbart på grund av den långa perioden med uteblivna intäkter och man vädjar om nationellt stöd.

Länsstyrelserna efterlyser också en längre framförhållning om det är så att de skärpta allmänna råden kommer att förlängas.

Fakta: Regioner med kraftigt ökad smittspridning

Stockholm: Länet har sedan ett par veckor en eskalerande smittspridning

Norrbotten: Snabbt ökande smittspridning

Uppsala: Covid 19-spridningen har stigit kraftigt senaste veckan

Skåne: Antalet fall fortsätter öka dramatiskt

Västmanland: Antalet bekräftat smittade har ökat med 139 procent från v. 43 till v. 44

Kalmar: Antalet bekräftade fall i länet ökar snabbt

Blekinge: Nio inlagda på sjukhus, två IVA. En kraftig ökning av antal smittade

Östergötland: Antalet smittade ökar kraftigt

Jönköping: Senaste veckan har ökningen i antal fall varit 220 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet