Foto: Tove Hansson

Smittan tar sig in på äldreboendena – ”Påtaglig ökning”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter öka i Skåne och nu i fler åldersgrupper än tidigare. Smittan har också tagit sig in på flera äldreboenbden. Det framkom när Region Skåne höll presskonferens på onsdagsmorgonen om läget kring covid-19 i regionen.

Biträdande smittskyddsläkare Mattias Waldeck säger att antalet smittade ökar i hela Skåne.

– Vi ser en fortsatt kraftig ökning. Förra veckan hade vi 900 fall mer än veckan innan. Vi har i snitt de senaste sju dagarna 370 fall per dag och vissa dagar över 500 fall per dag.

Coronavirus i Skåne

Smittan ser nu också ut att spridas till allt fler äldreboenden.

– Senaste veckan ser vi en påtaglig ökning hos äldre, säger Mattias Waldeck.

Testkapaciteten ökas

– Tittar jag på vår testkapacitet, så var den i somras 5 000 tester per vecka. Vi har femdubblat kapaciteten sedan dess och nu bygger vi ut ytterligare. Vi kommer att öppna ytterligare tiotalet provtagningsplatser, säger regiondirektör Alf Jönsson.

– Vi vill också be om tålamod. Provtagningarna ökar så snabbt. Vi vill undvika att man behöver testa sig genom att man följer de råd vi har, säger han och uppmanar skåningarna att ta en extra funderare innan de gå in i en butik eller går på krogen.

– Vi ser tydligt att skåningarna reser mindre. Femton-tjugo procent mindre än några veckor tidigare och hälften mot vad det var för ett år sedan, säger han om kollektivtrafiken.

”Undvik onödiga tester”

Han uppmanar till att endast låta testa sig för coronavirus om man har symptom.

– Vi måste alla ta ansvar och hjälpas åt så att resurserna räcker.

Han säger också att det är viktigt att man inte tänker att det inte är någon fara att bli smittad för att man inte hör till en riskgrupp.

– Genom att undvika att du blir smittad kan du bidra till att minska risken att andra blir smittade. Jag vill verkligen uppmana alla skåningar att undvika shopping, fester, just nu. Inga möten, inga after works. Var med och skydda de äldre genom att undvika att själv bli smittad.

Jämfört med Stockholm och Västra Götaland har Skåne en något flackare kurva när det kommer till ökningen av patienter inlagda på sjukhus just nu, men antalet ökar även i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet