Husen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Uppsalamäklare varnas – lät oregistrerad medhjälpare sköta bostadsköp

Publicerad

En mäklare i Uppsala varnas av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) för en rad brister i samband med försäljningen av en bostadsrätt. Bland annat ska mäklaren låtit en assistent sköta kontraktsskrivningen, utan att få svara på frågor om innehållet.

Det är för en bostadsaffär i september förra året som den Uppsalabaserade mäklaren anmälts för och nu fått en varning för. En intresserad köpare tog kontakt med mannen för att få titta på en bostadsrätt men blev i stället hänvisad till en oregistrerad medhjälpare på mäklarfirman. En assistent som sen även fick sköta kontraktsskrivning, tillträde och därmed hela köpet.

Till FMI skriver den varnade mäklaren att han lämnat över det till medhjälparen eftersom han själv till en början var på resande fot, men att det var han själv som tog fram alla nödvändiga dokument för bostadsaffären. Han säger själv att han också fanns tillgänglig för frågor om det behövdes.

Brustit i sin omsorgsplikt

FMI skriver i sitt beslut att det visserligen är tillåtet att en medhjälpare sköter den här typen av delar i en affär och att en mäklare inte alltid måste vara närvarande, förutsatt att det skett ett grundligt förarbete från mäklaren där han förklarat alla delar och gått igenom kontrakt och liknande.

Något sådant förarbetet tycker inte FMI har gjorts i det här fallet och att mäklaren därför brustit i sin omsorgsplikt eftersom han överlämnat allt till assistenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer