Ishockeymålvakten Magnus Hellberg fick rycka in för Henrik Lundqvist. Foto: Privat/TT

Uppsalamålvakt backar upp i New York Rangers

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeymålvakten Magnus Hellberg från Uppsala har den senaste veckan varit uppkallad till New York Rangers i NHL för att backa upp under Henrik Lundqvists skada.

Efter att Henrik Lundqvist skadade nacken i den omskrivna förlustmatchen mot Pittsburgh Penguins förra veckan kallades Magnus Hellberg in för att stötta andremålvakten Antti Raanta i New York Rangers. Det var andra gången som Magnus Hellberg, som till vardags vaktar buren i farmarlaget Hartford Wolf Pack, fick delta i förstaligan med Rangers.

Dessvärre blev det ingen istid för 24-åringen i Rangerströjan denna gång. För efter att ha vilat under tre matcher är Henrik Lundqvist återigen i form och tidigare Uppsalamålvakten har nu fått återvända till Hartford.

Fostrad i Almtuna

Magnus Hellberg som kommer från Uppsala är fostrad i Almtuna IS men har även spelat i bland annat Frölunda HC i SHL. År 2011 draftades han till NHL av Nashville Predators, som förste målvakt i draften. Och efter att mestadels ha spelat i farmarligan AHL fick han inför säsongen 2015/2016 kontrakt med New York Rangers.

Bar Rangerströjan i december

Då finländaren Antti Raanta knep positionen som andremålvakt har Magnus Hellberg huvudsakligen spelat i AHL även under denna säsong. Strax innan jul gjorde han ett inhopp på Madison Square Garden, som var hans andra NHL-match i karriären. Matchen slutade dessvärre med två insläppta mål för 24-åringen och 3-7-förlust för Rangers mot Washington Capitals.

Uppsala med på matcherna

Tar man en närmare titt på Magnus Hellbergs målvaktsmask i Rangers kan man se att han både bär med sig Uppsalakändisen Pelle Svanslös och Uppsala domkyrka när han kliver ut på isen.

I Hartford har han en räddningsprocent på 91,9 procent efter 40 spelade matcher. Men under en period på tolv matcher mellan januari och februari låg hans räddningsprocent på 94,4 procent. Och han hyllas på lagets hemsida för att ha varit nyckelspelaren i de åtta raka vinsterna under den perioden, då han också höll nollan i två matcher.

Nu väntar närmast en bortamatch med Hartford Wolf Pack mot Providence Bruins på fredag för Magnus Hellberg.

”Glad att de vill satsa på mig”

SVT Nyheter Uppsala når Magnus Hellberg efter en träning på torsdagen.

Hur känns det att bära Rangerströjan?

– Först och främst var jag väldigt glad att bli tradad, att de visade att de tror på mig och att de vill satsa på mig. Rangers har jag ju följt sen jag var liten, det är ju ändå NHL. Att spela för ett fullsatt Madison Square Garden, och när de spelar nationalsången inför matchen, det är häftigt. Och nu när man har provat på att spela där lite så vill man ju vara där hela tiden.

Hur är det att vara lagkamrat med Henrik Lundqvist?

– Henrik är en av världens bästa målvakter som jag sett upp till ända sen jag var liten. Så det är klart det är speciellt. Han har hållit en väldigt hög nivå i NHL under en lång tid. Och jag kan lära mig mycket av honom genom att se på nära håll hur han gör i olika situationer, och diskutera dem med honom. Han är en jättetrevlig person och det är roligt att vara två svenska målvakter i laget.

Vad har du för mål inför framtiden?

– Mitt mål är självklart att ta en ordinarie plats i Rangers. Jag har utvecklas mycket i AHL och spelat många matcher den här säsongen men känner att jag är redo att ta nästa steg.

Varför har du Pelle Svanslös på masken?

– Det har jag haft ända sen jag lämnade Almtuna. Jag ville representera min hemstad Uppsala som jag stolt över att komma ifrån och Pelle är en rolig karaktär som många gillar och som är starkt förknippad med staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.