Uppsalapolitiker kräver förbättrad pendling

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30.000 personer pendlar mellan Uppsala och Stockholm, och förseningar och inställda tåg har blivit vardagsmat. Hur ska framtidens pendling se ut mellan städerna egentligen och hur ska man satsa? Uppsalas politiker är eniga.

Snabbare tåg, fler avgångar, bättre information. Det finns mycket som pendlare på sträckan Uppsala Stockholm tycker kunde förbättras.

Även Uppsalas politiker håller med. I går kväll diskuterades frågan i Uppsala.

– Pålitligheten måste öka. Man måste vara säker på att kollektivtrafiken fungerar. Och på sikt vill vi ha fyra spår mellan Uppsala och Stockholm, säger kommunalråd Marlene Burwick (S).

– Miljöpartiet vill satsa på fyra spår mellan Uppsala, Märsta och Arlanda, säger kommunalråd Maria Gardfjell (MP).

– Det är det absolut viktigaste för alla som pendlar, att man kan lita på de tider som finns. Och sen att vi kan få till Bergsbrunnastationen. Det ser vi som väldigt, väldigt viktigt, säger kommunalråd Stefan Hanna (C).

Regeringen vill satsa 106 miljarder på infrastruktuen i Sverige mellan år 2014 och 2025. Man vill bland annat ha mer underhåll av järnvägarna så att tågen kan bli mer pålitliga.

– Det är en högt trafikerad sträcka och det är en sådan sträcka vi i så fall skulle prioritera. Om det blir verklighet skulle satsningen komma igång från och med 2014 men det tar ett antal år innan det får full effekt, säger Peter Huledal, sektionschef för långsiktig planering på Trafikverket.

ABC: Så när kan man som pendlare räkna med att ha tåg som går i tid?

– Det är svårt att säga, men efter några år med den här satsningen så borde det synas, säger Peter Huledal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer