Jörgen Norman, rektor på Celsiusskolan, berättar hur beslutet kan komma att påverka eleverna och skolan. Foto: TT/SVT

Idrottsutbildningarna på Celsiusskolan hotade

Uppdaterad
Publicerad

Celsiusskolan riskerar att tappa specialidrottslärare med expertfokus på sport – vilket kan slå mot skolans idrottslinjer. Det efter att regeringen sagt nej till modellen om att tillåta idrottsklubbar att stödja skolan med kompetens.

– Hela skolans upplägg riskerar att slås sönder, säger kommunalrådet Helena Hedman Skoglund (L)

Det var i juli 2013 som Celsiusskolan fick dispens av regeringen att låta Upplands idrottsförbund ta hand om specialidrottsutbildningen. Konkret innebär det att idrottare har klubbtränare, som är lärare i till exempel fotboll och simning. Lärare är anställda av föreningar.

I januari 2022 väntas dock möjligheten upphöra att lägga ut idrottsutbildning på entreprenad. I praktiken betyder det att idrottsutbildningarna – i dess nuvarande form – på Celsiusskolan är hotade. En konsekvens kan till exempel bli att specialidrottslärarna, som kommer från klubbarna, inte har möjlighet att jobba kvar.

Beslutet är taget av regeringen och utbildningsdepartementet. Och i beslutet om att dra in den tidigare dispensen som möjliggjort upplägget står det att: ”en sådan ordning skulle påtagligt försvåra för skolhuvudmannen att leva upp till det ansvar som ställs på denne, t.ex. att se till att eleverna får en utbildning som överensstämmer med skollagens krav”.

”Drar undan hela organisationen”

Uppsala kommun håller dock inte med och motsätter sig förändringen.

– Jag upplever att man drar undan hela den organisation som man har byggt upp kring Celsiusskolans idrottsutbildningar, säger Helena Hedman Skoglund (L), kommunalråd Uppsala kommun.

Enligt kommunen har Celsiusskolan snarare visat motsatsen: Goda resultat och nöjda elever – grundat just på samarbetet mellan kommunen och klubbarna.

SVT har varit i kontakt med utbildningsminister Anna Ekström (S) som avböjer att kommentera beslutet ytterligare. Hennes pressekreterare skriver att ”det inte finns några särskilda skäl till att behålla dispensen i det här fallet”

”Egen regi”

Jörgen Norman är rektor på Celsiusskolan:

Om regeringens beslut ligger fast – hur kan det påverka skolan?

– Det handlar om att vi ska gå in i egen regi. Det kan bli knepigt, vi pratar om ett femtiotal personer. De ska få mig som chef, men i dag finns inga arbetsplatser för dem. Sen kanske de inte vill bli anställda på ett nytt sätt, säger Jörgen Norman, rektor på Celsiusskolan.

Klippet: Hör Jörgen Norman, rektor på Celsiusskolan, om hur beslutet kan komma att påverka eleverna och skolan. Här omnämns Upplands idrottsförbund som numera heter RF-SISU Uppland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.