I klippet berättar Birgitta Dahl om hennes kriser inom politiken och vad hon själv tycker om dokumentären. Foto: Jasmin Lindberg / SVT

Birgitta Dahl om hatkampanjerna: ”Fick använda kondomer i brevlådan”

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisten, feministen, socialdemokraten och talmannen har i dag hunnit fylla 83 år. Nu skildras Birgitta Dahl från Uppsala i en ny dokumentär om hennes tid inom politiken och framväxten av det moderna Sverige.

Under sina 33 år i riksdagen var Birgitta Dahl med och drev igenom flera jämställdhetsreformer till exempel daghem åt alla, allmän föräldraförsäkring, förbud mot barnaga och våldtäkt inom äktenskapet.

– Ända fram till 1965 ansågs kvinnan vara mannens egendom och till de där reformerna fick jag höra att inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv, säger Birgitta Dahl.

Vände sina dåliga erfarenheter till framsteg

Redan som barn började Birgitta Dahl ifrågasätta orättvisor. Hon har inte haft en lätt uppväxt och blev mobbad av en lärare efter att ha tagit plats i klassrummet och sagt ifrån.

 – Jag minns hur jag upplevde orättvisor redan som liten flicka. Jag reagerade på det efter att ha sett hur vuxna kvinnor blev behandlade.

I dokumentären berättar Birgitta om priset hon fått betala efter allt hon fick igenom inom politiken.

– Jag har haft hatkampanjer riktade mot mig av det värsta slag som man kan tänka sig.

Svenska demokratin firar 100 år

I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige för första gången fick rösta i val till riksdagen. Idén till dokumentären föddes när producenten Henrik von Sydow mötte Birgitta Dahl i ett annat intervjusammanhang.

– Jag hoppas att filmen kan bidra till att visa hur svårt det är att vara politiker. Att filmen kan förmänskliga bilden av yrkespolitikern Birgitta Dahl. Men jag hoppas också på att filmen ska visa hur tongivande Birgitta Dahl har varit i olika viktiga sociala frågor som vi idag tar för givna, säger Henrik von Sydow.

Dokumentären ”Birgitta Dahls heliga vrede” sänds på SVT1 på den 11 augusti klockan 21.00 och finns tillgänglig på SVT Play.

Birgitta Dahl

Född 20 september 1937 i Härryda kommun.

Var riksdagsledamot för socialdemokraterna 1969–1994, miljö- och energiminister 1987–1990, miljöminister 1990–1991 och riksdagens talman 1994–2002.

Som miljöminister drev hon igenom förbud mot freoner. I samband med folkomröstningen i kärnkraftsfrågan 1980 var hon en av ledarna för linje 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.