Foto: TT

Uppsalaprofil om uppskjutet Nobelpris: ”Det var nästan oundvikligt”

Publicerad

Under fredagsmorgonen lämnade Svenska akademien beskedet att utdelningen av Nobelpriset i litteratur skjuts upp. Ett beslut som fått många reaktioner.

– Jag tycker det nästan var oundvikligt. Det är ett bra beslut. Akademien är såpass decimerad och det är en sån medieuppmärksamhet att de hade haft väldigt svårt att få någon trovärdighet i beslutet, säger Johan Svedjedal, litteraturprofessor vid Uppsala universitet.

Det är första gången sedan 1949 som Svenska akademien har skjutit upp en utdelning av litteraturpriset. I sitt pressmeddelande skriver de att beslutet fattats ”mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden.”

– Det här är väl temporärt. På några års sikt så kommer det kanske inte spela så stor roll. Det hade varit betydligt värre att dela ut det, än att skjuta upp det, säger Johan Svedjedal.

Uppsalaförfattaren Elsie Johansson säger att hon själv inte följt med i dagens utveckling av turerna kring Svenska akademien, men instämmer i att förtroendet för dem är lågt.

– Jag tycker att det är en salig soppa och en fläck på Sveriges banér. Förtroendet för hela institutionen har sjunkigt betydligt, men just handhavandet av det här uppdraget har ju ingen annan för närvarande, så då får dom väl ta hand om det så småningom, säger hon.

Trots att ingen pristagare kommer presenteras i år kommer den att utses, men presenteras först 2019, tillsammans med det årets vinnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer