Uppsalapsykologerna Kerstin Bergh Johannesson och Johan Waara guidar i coronatider. Foto: SVT/TT

Psykologerna: Så motverkar du ensamhet och tristess

Uppdaterad
Publicerad

Vi jobbar hemifrån, vi studerar hemifrån, och en efter en ställs våra fritidsaktiviteter och nöjen in. Vi står inför en helt ny slags vardag, där vi handlar matvaror och toalettpapper som aldrig förr.

Uppsalapsykologerna Johan Waara och Kerstin Bergh Johannesson förklarar varför vi hamstrar – och vad vi kan göra för att inte bli isolerade i coronatider.

Kerstin Bergh Johannesson har flera års erfarenhet av att möta personer som har varit med om olika livskriser och naturkatastrofer, och hon menar att det nu är läge att tänka positivt.

– Många av oss blir ju inte allvarligt sjuka, utan kommer ju att klara av det här, säger hon.

Coronaviruset i Uppsala

Hamstrar för att andra gör det

Johan Waara förklarar att hamstringen av mat och toalettpapper handlar om att vi kopierar andras beteende i för oss främmande situationer, såsom denna kris.

– När vi inte har några erfarenheter eller koder att gå på, och då ser ett beteendemönster hos en grupp, så följer vi efter, säger han.

I klippet ovan förklarar Uppsalapsykologerna mer om vårt beteende i kristider, och om hur vi kan undvika social isolering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet