Kommunen ska också anställa en sjuksköterska med specialkunskaper inom smittskydd för att utbilda personal i användning av skyddsutrustning. Foto: TT

Uppsalas äldrevård saknar sjuksköterskor inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill minska antalet vårdkontakter i äldrevården. Därför behövs mer personal än tidigare somrar. Nu höjs lönen för de som väljer att flytta sin semester.

För att säkra en trygg vård under sommaren försöker Uppsala kommun överbemanna äldrevården.

117 timanställda undersköterskor har erbjudits och tackat ja till tillfällig månadsanställning.

Coronaviruset i Uppsala

Det som saknas nu är sjuksköterskor.

I det akuta läget handlar det om tio tjänster som behöver tillsättas, men ordförande i äldrenämnden Caroline Hoffstedt (S) ser gärna att även sjuksköterskorna är överbemannade.

– Det är ett ansträngt läge och det ser vi i hela landet. Vi hade ju brist på utbildade sjuksköterskor redan innan pandemin, säger hon.

12 000 extra i veckan

De sjuksköterskor som väljer att flytta fram sin semester till hösten får ett påslag på 9000 kronor i veckan, och de som flyttar fram den ännu längre får 12 000 kronor.

– Vi jobbar intensivt för att kunna rekrytera sjuksköterskor från andra verksamheter i kommunen som kan tänka sig att nu gå över till äldreomsorgen, säger Caroline Hoffstedt (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet