Viktor Hertz från Uppsala har prisats för sina kortfilmer. Han skapar även Uppsala Internationella Kortfilmfestivals introfilm varje år sedan 2007. Foto: SVT Uppsala

Hundratals träkulor mot golvet är inspirationen till årets kortfilmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Kortfilmfestivalen arrangeras för 38:e året i Uppsala. Under den här veckan kommer totalt 300 kortfilmer visas från 70 länder. Och i år ramas festivalen in av – träkulor.

Redan i måndags drog årets upplaga av Uppsalas egna kortfilmfestival igång och förhoppningen är 9 000 besökare under veckan.

Varje år innehåller festivalen nya teman, något som även återkommer i festivalens trailer, den film som inleder alla filmvisningar, och i festivalens affisch.

Den råda tråden är att fågelarten kajan alltid ska vara i fokus.

Affischen har blivit tredimensionell

SVT passade på att träffa personen bakom festivalens trailer, Viktor Hertz. Sedan 2007 har Uppsalabon varit ansvarig för att producera festivalens trailer och 2012 blev han även ansvarig för att ta fram affischerna.

Han har även skapat ett flertal kortfilmer. I fjol vann Viktor Hertz priset ”Bästa film” med sin kortfilm ”Hur det känns att vara bakis” under kortfilmsfestivalen Interfilm i Berlin.

Hur tänkte du kring årets inledningsfilm och affisch?

I år ville jag arbeta med träkulor, då jag ville arbeta med runda former och något färgglatt. En utmaningarna var att spela in musiken till trailern där jag spelade in ljud från träkulor som jag släppte i golvet i olika rum i min lägenhet för att få rätt akustik.

Hur många ”nedsläpp” fick du göra?

– Nu har jag en mapp på min dator med olika kulljud, och det är några hundra ljudklipp.

I klippet ovan berättar Viktor Hertz mer om arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.