Polisen: ”Uppsalas kriminella klaner är stora och mobila”

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala finns två-tre släktbaserade kriminella nätverk. De har sin bas i stadsdelarna Gottsunda, Gränby och Stenhagen men har förgreningar i andra städer.

I helgen konstaterade biträdande rikspolischefen Mats Löfving att det finns omkring 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige – ett uttalande som väckt uppmärksamhet. I Uppsala visar polisens kartläggning att här finns två-tre sådana nätverk.

De kriminella klanerna har förgreningar till Västerås, Gävle, Stockholm – och Malmö.

– De har släktingar där och många är väldigt mobila vilket gör att när det blir en skjutning i en familjeklan i Uppsala så kan de kraftsamla och plötsligt vara upp emot 100 personer. Då riskerar konflikterna att eskalera, säger Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen.

Vill stoppa skjutningarna

Därför är det viktigt att stoppa skjutningarna, menar han.

– Det gör vi genom att hela tiden jobba i de här områdena, stoppa fordon och gräva i fickor. Då kan vi hitta vapen och vi tänker att varje vapen vi tar så förhindrar vi kanske en dödsskjutning eller ett mordförsök, säger Stefan Siesing.

Hör Stefan Siesing berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.